Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dva tituly Stavba roku 2020 putují zásluhou firmy SYNER do Liberce. Uspěla s bytovým komplexem Park Masarykova a dostavbou O2 areny

15. 10. 2020 | 19:50

Prestižní soutěžní přehlídka Stavba roku 2020 zná své vítěze. Na letošním už 28. ročníku bylo uděleno celkem osm titulů, dva z nich putují ke stavařům společnosti SYNER, a to za bytový projekt Rezidence Park Masarykova v Liberci a pražské O2 universum – dostavbu malé haly O2 areny na konferenční centrum.

AmasarykMadOK
Stavba roku 2020, Park Masarykova, Liberec. Foto: Mad

V sektoru stavitelství a architektury je udílení cen za stavbu roku nejvýznamnější akcí. V návaznosti na aktuální situaci však letos organizátoři vítěze vyhlásili prostřednictvím unikátních filmových dokumentů a navíc virtuálně.

Stavba roku 2020, Park Masarykova, Liberec. Foto: Mad

 „Ve 28. ročníku soutěžní přehlídky bylo možné se opět seznámit nejen s autory jednotlivých staveb, ale také s projektanty, stavebními firmami a všemi, kdo připravili kompletní projektové dokumentace a kdo realizovali jednotlivé stavby a stavební díla. Vyhlášení titulů je vrcholem ocenění a seznámení se s jejich, mnohdy několikaletou, prací a úsilím,“ sdělil architekt Jan Fibiger, předseda rady programu a předseda správní rady Nadace ABF.

 Kvůli letošnímu rekordnímu počtu 84 přihlášených projektů porota do užšího kola poslala 24 staveb a z nich vybrala osm, které získaly hlavní cenu. „Nesmírně si vážíme obou titulů. Bytová Rezidence Park Masarykova je krásný komplex pojatý formou zahradního města a situovaný do jedinečné lokality. Navíc jsme jej realizovali jak dodavatelsky, tak v rámci skupiny SYNER Group i z pozice developera. Víceúčelové O2 Universum je zase špičkové multifunkční centrum s nejnovějšími technologiemi,“ shrnul radost z ocenění jednatel SYNER Robert Špott.

O2 universum - dostavba malé haly O2 areny na konferenční centrum, Praha 9

 Držitelé titulů v letošním roce poprvé v historii soutěže získávají unikátní symbolické křišťálové ocenění, které má podobu razítka v designu Ronyho Plesla. Razítko symbolicky představuje to poslední a zcela výjimečné „razítko“ v procesu celé realizace stavby.

V již 28. ročníku jedinečné a prestižní celorepublikové soutěžní přehlídky Stavba roku 2020 bylo uděleno celkem 8 titulů Stavba roku 2020, 17 zvláštních cen, Ceny veřejnosti a titul pro stavbu v zahraničí. Hlavním organizátorem soutěže je Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, která je zároveň i vypisovatelem soutěže, spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR.

TZ Syner, TZ Nadace ABF