Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Likto se u soudu domáhá omluvy od zastupitelky Pavlové. Zatáhla firmu do předvolební kampaně Změny

24. 01. 2020 | 19:00

V Liberci dnes začal soud, v němž se liberecká firma Likto domáhá omluvy po liberecké opoziční zastupitelce Marii Pavlové (Změna pro Liberec). Podle zástupců firmy zastupitelka šířením nepravd poškodila její pověst. Pavlová dnes novinářům řekla, že si za svými tvrzeními stojí. Usilovala o to, aby pro firmu platila přísnější pravidla kvůli vypouštěným emisím.

soudNew
ilustrační foto

Likto se zabývá termickým odstraňováním barev a zastupitelka v několika textech publikovaných v libereckém zpravodaji firmu kritizovala kvůli vypouštěným emisím, které se podle ní negativně projevují na zdraví obyvatel žijících v okolí. Pavlovou zklamalo, že soudce dnes nerozhodl a jednání odročil na konec května. Očekávala verdikt ve svůj prospěch. "Že já jsem v právu a oni ničí životní prostředí," řekla dnes novinářům. Soudce odročení zdůvodnil tím, že obě strany mají doplnit svá tvrzení. Navrhoval jim také mediaci, Pavlová ale prostředníka odmítla. Je přesvědčená, že svá tvrzení je schopna doložit.

Likto má svoji provozovnu 20 let v husté zástavbě na pomezí Vesce a Doubí. Pavlová se o její činnost začala zajímat v roce 2018 po stížnostech některých obyvatel na občasný nesnesitelný zápach. Obavy měli i z toho, co do ovzduší uniká. Petici tehdy podepsalo 80 lidí. Jednatel firmy René Chrastecký dnes novinářům řekl, že mají všechna povolení v pořádku. "Žádáme pouze, aby se nám paní Pavlová omluvila, že v některých věcech přestřelila, toť vše. My po ní nechceme žádnou finanční omluvu, nic. Nás jen mrzí, že v rámci předvolební kampaně nás zatáhla do něčeho, kde se provedlo 35 kontrol. Nic se nezjistilo," řekl jednatel.

Česká inspekce životního prostředí do loňského května provedla ve firmě 35 kontrol na ovzduší a sedm z ochrany odpadového hospodářství. Žádný přestupek inspekce nezjistila. Na základě jejího doporučení si ale nechala firma schválit nový provozní řád. Podle Chrasteckého ho měli i dříve, nikdo ho po nich ale před tím nevyžadoval. "Řízení bylo uzavřeno rozhodnutím ministerstva, kde nám byly stanovené nějaké limity," dodal.

čtk