Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajská nemocnice Liberec zkušebně zahájila testování pedagogů, přišlo jich 17. V ostrém režimu bude dělat až 240 testů denně

04. 12. 2020 | 15:22

Krajská nemocnice Liberec dnes zkušebně zahájila testování pedagogů, přišlo jich 17. V ostrém režimu bude odběrové místo v Liberci na Husově ulici fungovat od příštího týdne, denně se tam bude dělat až 240 testů. ČTK to řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář. Testování pedagogů dnes v Libereckém kraji zahájila i jilemnická nemocnice, v pondělí se přidají jablonecká a českolipská a později se připojí také Zdravotní ústav ve Vratislavicích nad Nisou. Budou i tři mobilní odběrové týmy. O antigenní testování projevila zájem zhruba třetina z bezmála 9000 pedagogických pracovníků v Libereckém kraji, k jejich otestování bude potřeba zhruba dvou týdnů.

V Liberci dnes testy podstoupili i dva učitelé z liberecké ZŠ Lesní. "Protože mám strach o své rodiče," uvedla učitelka prvního stupně Daniela Turčíková jeden z důvodů, proč přišla. Dalším podle ní je, že je ve škole v kontaktu s velkým počtem dětí. "A jak je všeobecně známo, tak děti mohou být přenašeči, aniž by měly nějaké příznaky, tak i proto. A myslím, že i v rámci učitelského sboru to je fér vůči ostatním," dodala. Test absolvoval i zástupce ředitele ZŠ Lesní Tomáš Řebíček. Podle něj se ke stejnému kroku chystá většina učitelů ze školy, 24 z 35. "Pár jednotlivců nechce jít, mají k tomu nějaký důvod," dodal.

Podle Řičáře je provedení antigenního testu rychlé a výsledek se učitel dozví do dvou hodin. "Pokud antigenní test naznačí, že je covid pozitivní, tak automaticky následuje PCR test, který provedeme z již odebraného vzorku," uvedl mluvčí. Podle něj budou denně dělat až 240 odběrů, laboratoř dokáže zpracovat až 700 testů. Odběrové místo pro učitele bude v Liberci fungovat od pondělí do středy od 13:00 do 17:00, aby se pedagogové nepotkávali s lidmi objednanými na PCR testy. "Když se domluví školy, tak jsme připraveni za nimi vyslat náš odběrový tým," dodal Řičář.Foto: Artur IrmaPedagogové se musejí k testu objednat v rezervačním systému, který naleznou na webu každé ze čtyř páteřních nemocnic a webových stránkách Libereckého kraje. Každý z učitelů se musí prokázat potvrzením od zaměstnavatele. Netestují se pedagogové, kteří prodělali covid v posledních 90 dnech nebo absolvovali antigenní test v předchozích pěti dnech s negativním výsledkem.

čtk