Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve zpoždění je více než polovina projektů spadajících do IPRÚ, zatím se dokončily spíše menší akce

23. 02. 2020 | 10:45

AKTUALIZOVÁNO: Minimálně o 60 milionů korun bude snížený objem peněz pro Integrovaný plán rozvoje území Liberec - Jablonec nad Nisou (IPRÚ). Původně měl region získat do roku 2023 z evropských fondů až 2,654 miliardy korun. Důvody pro krácení jsou podle primátora Liberce Jaroslava Zámečníka (SLK) zpoždění při přípravě a realizaci projektů a také posilování koruny vůči euru. 

LBC pros18 02
ilustrační foto Mad

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) chce částku pro Liberec snížit dokonce o 199 milionů korun. Podle Zámečníka se ale Liberci zřejmě podaří vyjednat s jinými regiony v zemi, aby na něj převedly část peněz, jež nevyužijí. Primátor zmínil Plzeň a Karlovy Vary. "V případě Plzně byla nabídka nevyčerpaných finančních prostředků na sociální bydlení a v případě karlovarského IPRÚ vyjednáváme, ještě to není u konce, o převedení prostředků na dopravu ve výši zhruba 100 milionů korun," uvedl Zámečník.

Aglomerace Liberec - Jablonec zahrnuje území 24 měst a obcí, kde žije téměř 40 procent obyvatel Libereckého kraje. Peníze z IPRÚ by měly směřovat na projekty v dopravě, sociální oblasti nebo školství. Ve zpoždění je více než polovina projektů a zatím se dokončily spíše menší.

"V roce 2019 jsme měli mít podané žádosti o platbu již ve výši 41 procent, bohužel se nám podařilo docílit pouhých 18 procent celkové alokace IPRÚ," řekl Zámečník. V realizaci jsou zatím v rámci IPRÚ projekty za 1,2 miliardy korun.

Důvodem pro krácení je i nepříznivý měnový kurz. Vyčleněné peníze jsou jsou stanoveny v eurech a kvůli posilování koruny je tak skutečný objem peněz nižší, než se předpokládalo. "Ministerstvo (MMR) se rozhodlo tyto kurzové rozdíly pokrývat právě z těch alokací, které nejsou čerpány podle požadavků," dodala mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová.

Podle primátora se už s Jabloncem a Libereckým krajem domluvili, že kvůli snížení částky se v tomto programovém období nebude stavět komunitní centrum v Jablonci nad Nisou. Peníze získané z Plzně by měly podle primátora zachránit výstavbu sociálních bytů v lokalitě Na Žižkově zhruba za 60 milionů korun. Dalších 100 milionů korun od Karlových Varů by podle Zámečníka mohlo být použito na výstavbu autobusového terminálu a parkovacího domu. "Uvidíme, jak bude Liberecký kraj rychlý v projekční činnosti," dodal primátor. Podle něj se ale nedá vyloučit, že do budoucna bude MMR rozdělované částky opět krátit. "Když se nebude opět dostatečně čerpat," dodal.

čtk