Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec a Jablonec si připomenou 51. výročí vpádu okupačních vojsk do Československa

21. 08. 2019 | 7:00

51. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa si Liberec připomene pietním shromážděním, které se uskuteční ve středu 21. srpna u pomníku obětem okupace 1968 na náměstí Dr. Edvarda Beneše.

68LB
Foto: Státní archiv Liberec

JABLONEC N.N.: Vzpomínkové setkání u Pomníku bojovníků za svobodu a obětem bezpráví v ulici Generála Mrázka v Jablonci nad Nisou k událostem, které se staly 21. srpna 1968 se koná v Parku Generála Mrázka dnes od 15:00 hodin.

Pietní akce začne v 9.00 hodin a je určená pro širokou veřejnost. Již od 8.45 hodin budou náměstím znít dobové písně Karla Kryla a Marty Kubišové. Projevy přednesou primátor statutárního města Liberec Jaroslav Zámečník a hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Po kladení věnců a květin vystoupí s několika písněmi absolventka liberecké ZUŠ a nynější studentka Pražské konzervatoře Lenka Šťastná, která na závěr akce zazpívá státní hymnu.

MML/Jan Vrabec

Srpen 68 odstartoval dvě dekády trvající období normalizace

Dnes je tomu přesně 51 let, kdy do Československa vpadla okupační vojska Varšavské smlouvy a právě v Liberci došlo k událostem, které se černým písmem zapsaly do libereckých dějin. Neblahé výročí se tradičně připomíná u Památníku obětem okupace 1968 na průčelí budovy historické radnice. 

Po hlavním libereckém náměstí před více než půl stoletím projížděly kolony tanků a obrněných vozů a právě zde umírali nevinní lidé. Chaosu na náměstí Dr. Edvarda Beneše padli za oběť Jindřich Kuliš, Josef Fialka, Zdeněk Dragoun, Rudolf Starý, Eva Livečková, Stanislav Veselý, Miroslav Čížek, Bohumil Kobr a Vincenc Březina, jejichž jména jsou zvěčněna na pamětním tankovém pásu na průčelí radnice. Na těchto devět lidí se v Liberci nikdy nezapomělo.

Foto: Státní archiv Liberec

Srpen 68 odstartoval dvě dekády trvající období normalizace, které zásadně změnilo vývoj tehdejšího Československa. Město pod Ještědem bylo jedno z prvních velkých měst republiky, kudy se kolony tanků a obrněných vozů prohnaly směrem k Praze. Vojenský zásah armád pěti států Varšavské smlouvy (SSSR, Bulharska, Maďarska, NDR a Polska) v noci z 20. na 21. srpna 1968 zastavil období politického uvolnění a reformu vedoucí k procesu demokratizace. Samotné invaze se zúčastnilo až 750 tisíc vojáků a přes 6 tisíc tanků. Vojska se na celém území tehdejšího Československa setkala se spontánním odporem obyvatel, na mnoha místech došlo ke ztrátám na životech. Bratrská pomoc, jak později vojenskou agresi označoval normalizační komunistický režim po dlouhých 21 let, si v Liberci vyžádala devět lidských životů, nejvíc po hlavním městě.

Průjezd okupačních vojsk zastihl v Liberci i pozdějšího prezidenta Václava Havla, který k tomu později řekl: „Viděl jsem, jak sovětské tanky rozbořily podloubí, které zasypalo několik lidí. Viděl jsem, jak se pomátl velitel tanku a zběsile začal střílet do davu. Byla to jedna z nejdramatičtějších chvil mého života a zážitek, na který asi těžko zapomenu. Byl jsem bezradný. Nešťastný. Plný slz. Nedovedl jsem předpovídat, neměl jsem ponětí, co se mnou bude za týden, co za rok. Nemělo by to smysl.“

Už rok po těchto dramatických událostech, které předznamenaly neblahé období normalizace, se lidé u liberecké radnice sešli znovu, aby si připomněli nejtemnější okamžiky v dějinách města. Rozehnala je ale česká policie za asistence vojska a bolševických Lidových milicí.

uba