Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mateřinka „Pastelka“ se sloučí se Základní školou Křižanská, je nezbytné zklidnit situaci a zarazit fluktuaci

17. 10. 2019 | 13:23

AKTUALIZOVÁNO: Liberec sloučí ve čtvrti Ostašov mateřskou školu Pastelka se základní školou v sousedství. Slibuje si od toho zklidnění situace v MŠ Pastelka, odkud za působení současné ředitelky od roku 2012 odešlo 40 zaměstnanců a v petici zaslané městu před měsícem požadovala drtivá většina rodičů její odvolání. Sloučení považuje náměstek primátora pro školství Ivan Langr (SLK) za nejlepší možné řešení.

dětiíMalé NáručTurnov
ilustrační foto

"Znamená, že řízení a management školky přejde do rukou zkušeného ředitele základní školy, kterou považuji za jednu ze tří nejlepších v Liberci. Jsem si naprosto jist, že povede k uklidnění situace mezi zaměstnanci a souběžně i mezi rodiči," řekl novinářům náměstek.

Rodiče odchod ředitelky požadovali kvůli údajné šikaně zaměstnanců, vlně odchodů učitelek a také tvrdí, že některé děti chodí do školky se strachem. Současný stav podle odboru školství libereckého magistrátu vystavuje děti neakceptovatelnému tlaku ze strany zaměstnanců i rodičů, narušuje nezbytné sociální vazby, devalvuje klima pedagogického sboru a snižuje důvěru velké části rodičů ve školku. Podle náměstka podrývá také výchovné a vzdělávací cíle školky. "Které tím kontextem, neoznačuji viníka, tím kontextem a souběhem všech možných faktorů rozhodně zajištěné nejsou," uvedl Langr.

Současná ředitelka ve školce podle něj zůstane po sloučení jako běžný zaměstnanec. ZŠ Křižanskou chce vedení města se školkou administrativně spojit letos k 1. prosinci, souhlasit s tím musí liberecké zastupitelstvo a poté ještě musí změnu zapsat do rejstříku ministerstvo školství. "Má ze zákona na tuto agendu 90 dnů," dodal náměstek.

Problémy ve vztazích mezi ředitelkou a zaměstnanci v MŠ Pastelka spojené s peticí rodičů řešilo město už před třemi lety. Tehdy se spor týkal odloučeného pracoviště v Machníně a radnice to vyřešila převedením machnínské školky pod MŠ Stromovka v Liberci-Františkově.

čtk