Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zástupci kraje a Liberce představili veřejnosti projekt náplavky u Lužické Nisy. Stavba zásadním způsobem změní dolní centrum města

24. 01. 2023 | 18:05

Zástupci Libereckého kraje a města Liberce dnes veřejnosti představili projekt náplavky u Lužické Nisy, který by měl zásadním způsobem změnit tuto oblast dolního centra krajského města. Stavba je rozdělena na dvě části, jednu bude financovat kraj, druhou město, dohromady by měly stát do 200 milionů korun. Stavba první, krajské části, by měla začít ještě letos na podzim, řekl dnes na prezentaci náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

kraj naplavkaLiberec1irma
Foto: Artur Irma

Práce na revitalizaci území začaly loni v říjnu výstavbou parkovacího domu pro 244 automobilů v sousedství krajského úřadu, díky kterému zmizí auta z pozemků kolem úřadu. Zakázku získalo ve veřejné soutěži sdružení firem Metrostav DIZ a OHLA ŽS, kraj přijde stavba včetně DPH na 233 milionů korun. "Stavba se trochu protáhla, končit by měla v listopadu. S navazující výstavbou by se tak měla zhruba dva měsíce překrývat," doplnil Miklík. Náklady na krajskou část náplavky odhaduje na 130 milionů korun.

Podle spoluautora projektu Davida Pavlišty ze studia re: architekti se revitalizace dočká zanedbaný park, přibude dětské hřiště, vodní prvek v úrovni chodníku, otevřené schodiště k Lužické Nise a nový přístup ke krajskému úřadu. "Jediná stavba, která 'vylézá ze země', je stánek občerstvení, je to dřevostavba s veřejnou toaletou opláštěná vlnitým plechem. To hlavní je sestup k řece, to bylo v přípravě nejnáročnější, umožní návštěvníkovi sejít k řece, namočit si nohy ve vodě. Bude tam růst strom, aby tam bylo i příjemné klima," řekl architekt.

Nový přístup dostane budova krajského úřadu, přístupové schodiště bude delší. Vznikne zpevněná plocha před budovou Evropského domu, kde bude možné umístit pódium a pořádat tam akce, a také nová přístupová lávka přes Nisu k úřadu. Počítalo se se zachováním původního trubkového zábradlí, nahradit ho ale musí nové. "Snahou bylo přiblížit vodu lidem a vybudovat tam jez, který by hladinu zvedl na stálou úroveň, Povodí Labe to ale razantně odmítlo," doplnil náměstek primátora pro architekturu Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj).

"My navazujeme na tu krajskou část, začali jsme později, máme hotovou dokumentaci k územnímu rozhodnutí. V našem případě nejde o náplavku, my kultivujeme cestu na levé straně z pohledu toku. Zrušíme tam parkoviště, stane se z něj zelená plocha, která se stane součástí přilehlého parku, klíčová je pro nás také cyklostezka Odra-Nisa," dodal Janďourek. Město bude revitalizovat levý břeh řeky, vznikne tam promenáda s posezením a zahrada Správy CHKO Jizerské hory s návazností na dětské hřiště.

čtk