Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Amatéři i profesionálové závodili ve výběhu skokanského můstku K120 na Ještědu

08. 06. 2019 | 19:32

Stovky lidí dnes v Liberci na Ještědu běhaly nahoru po bubnu a dopadu skokanského můstku K120. V republice se tento extrémní závod konal po dvou letech, v Liberci poprvé. Nejrychleji zdolal 400 metrů v prudkém kopci skialpnista Jakub Šiarnik, zvládl to za 195 vteřin. Na start se postavili amatérští běžci, profesionální závodníci i osobnosti českého sportu, sdělila dnes ČTK za organizátory Iveta Přívratská.

TvLKharrachovbeh2 menší
Foto: Artur Irma

Šiarnika vítězství překvapilo, nečekal, že bude nejrychlejší. "Chtěl jsem si spíš udělat výlet a vidět staré známé. Před pár týdny mi skončila sezona, takže netrénuji, ale nohy mi pořad jdou dobře," uvedl.

Mezi ženami vyhrála Adéla Stránská a štafetový závod tým s olympijskou vítězkou ve snowboardcrossu Evou Samkovou. "Bylo to výživné. První, co mě po doběhu napadlo, bylo, že nechápu, jak někdo může dát celou trať," řekla Samková po doběhu. Třetí v závodě skončil štafetový tým s biatlonistkou Markétou Davidovou. "Posledních pár metrů už to byl boj, nohy mě vůbec neposlouchaly. Byla jsem ráda, že se můžu chytit i rukama," řekla v cíli.

Už v pátek večer se běžel sprint na 260 metrů, mezi účastníky byl i olympijský vítěz v desetiboji Roman Šeberle. "Běželo se docela v pohodě, i když výběh do kopce je samozřejmě náročný. Rychlostně jsem to trochu podcenil, trať je docela krátká," řekl po doběhu. S časem 03:30 minuty zaostal za vítězem o 96 vteřin. V ženské kategorii byla nejúspěšnější Barbora Havlíčková, dnes byla druhá a v pátek ve sprintu první. "Běhat do kopce mi nedělá problém. Tenhle závod běžím úplně poprvé," uvedla česká reprezentantka v běhu na lyžích.

S myšlenkou na využití skokanských můstků během léta přišel v roce 2011 Rakušan Andreas Berger. "Překonání klasické atletické vzdálenosti 400 metrů od místa, kam v zimě dopadají skokané, až po rozjezdovou lavici se sklonem až 37 stupňů dělá ze závodu Red Bull 400 jeden z nejkratších a zároveň nenáročnější sportovních klání," dodala Přívratská.

čtk