Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Byli lidé doopravdy na Měsíci, nebo se jednalo o podvrh? Dozvíte se na iQCAFÉ v liberecké iQLANDII

07. 06. 2019 | 7:01

Přistál Neil Armstrong jako úplně první člověk na Měsíci, nebo jeho malý krok pro člověka byla jenom kamufláž ve filmovém studiu? To a mnohem více o programu Apollo zjistíte na dalším iQCAFÉ v liberecké iQLANDII ve středu 12. června od 18 hodin.

iQPLANETÁRIUM liberecké iQLANDIE menší
Foto: iQLANDIA

„K příležitosti výročí 50 let od prvního přistání člověka na Měsíci jsme se rozhodli uspořádat další přednášku, která se bude tematicky odehrávat v iQPLANETÁRIU ve čtvrtém patře iQLANDIE. Návštěvníci dostanou odpovědi na otázky ohledně konspiračních teorií v souvislosti s prvními lidskými kroky po našem vesmírném sousedovi, a také se dozvědí více informací o celé misi Apollo,“ uvádí Petra Desenská, manažerka programu.

A kdo bude mít hlavní slovo? Přednášet bude Pavel Gabzdyl z Hvězdárny a planetária Brno, pro nějž je Měsíc srdcovou záležitostí. Po studiu geologie na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně se začal věnovat popularizaci astronomie a té zůstal věrný dodnes. Mezi jeho nejznámější publikace patří například Měsíc v dalekohledu, Pod vlivem Měsíce nebo internetový průvodce Prohlídka Měsíce, za nějž získal cenu Littera Astronomica.

Akce, která je určena především dospělým a studentům středních a vysokých škol, proběhne od 18 hodin v iQPLANETÁRIU ve čtvrtém patře v iQLANDII. Vstup do iQLANDIE bude možný již od 17.30. A co by bylo iQCAFÉ bez kávy? Proto vás zveme před vesmírnou misí na šálek poctivé dávky kofeinu. Vstup je zdarma po předchozí registraci na webových stránkách.

Tím však v iQLANDII Apollo 11 nekončí! Po celý červenec a srpen jsou zde připraveny kosmické workshopy, kde badatelé zjistí, jaký je rozdíl mezi raketoplánem a kosmickou lodí nebo proč je na Zemi modré nebe. Vyrobí si i vlastní raketu, kterou si na závěr vyzkouší „odpálit“.

Akce se koná u příležitosti 5. narozenin iQLANDIE a 15. narozenin iQPARKU.

Více informací na www.iQlandia.cz

TZ