Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dohodu o financování tramvajové trati do Jablonce schválil i Liberec

31. 05. 2019 | 7:30

Dohodu o financování provozu tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem bez diskuze schválili také zastupitelé Liberce. Stejný krok již dříve učinili zastupitelé Jablonce a Libereckého kraje. Změna financování začne platit od příštího roku, pro Liberec znamená, že bude platit méně.

tramva1 zimawwwdopravniwebcz menší
Foto: www.dopravniweb.cz

"Nikomu se nechce platit příliš. Vypadalo to, že se nedohodneme vůbec, výsledek ale je, že jsme se dohodli," řekl dnes náměstek primátora Jiří Šolc (SLK). Meziměstskou linku zajišťuje Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce a liberecká radnice v současné době garantuje dopravnímu podniku úhradu celé prokazatelné ztráty z jejího provozu.

Provoz linky stojí ročně přes 100 milionů korun, kolem 15 milionů představují příjmy z jízdného. "O zbytek se musí rozdělit veřejné rozpočty," řekl Šolc. Polovinu ze zbytku bude od příštího roku platit město Liberec, 17 procent Jablonec nad Nisou a třetinu Liberecký kraj. Letos se na provozu trati bude kraj podílet 18 miliony a Jablonec 12 miliony korun, od roku 2020 jejich příspěvek stoupne dohromady na zhruba 43 milionů.

Dnes schválené memorandum o společném financování provozu je také podmínkou pro to, aby mohl liberecký dopravní podnik požádat o dotace na dokončení rekonstrukce tramvajové trati a její prodloužení přes centrum Jablonce na autobusové nádraží. Bez dotací by projekty za stamiliony nebylo možné uskutečnit. "Chceme zachovat komfort pro cestující, kteří dnes vedle vlaku nebo autobusu budou moci i nadále cestovat mezi městy tramvají," dodal primátor Liberce Jaroslav Zámečník (SLK).

čtk