Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

iQLandia se v Číně na vědeckém festivalu Science and Technology Week zaměřila na optické klamy a triky

14. 06. 2019 | 5:25

Popularizátoři vědy z liberecké iQLANDIE reprezentovali Českou republiku od 18. do 25. května 2019 na Národním vědeckém týdnu v Číně. Na základě úspěšné účasti týmu libereckého science centra na loňském festivalu v Šanghaji byla iQLANDIA opět vybrána, aby v Pekingu za Českou republiku předvedla, jak zde probíhá neformální vzdělávání a popularizace vědy.

iqbilanceV iQLANDII si užjete zábavu s celou rodinou
archivní foto

Všech 12 mezinárodních týmů společně s čínskými organizátory BJAST (Beijing Academy of Science and Technology) se zúčastnilo kulatého stolu, u něhož se mimo jiné projednávalo, jak lze nadchnout širokou veřejnost a přivést ji k zájmu o přírodovědné obory.

iQLANDIA se na letošním festivalu zaměřila na optické klamy a triky. Návštěvníci měli možnost naučit se pracovat s optickými čočkami, prozkoumat lasery nebo pomocí termokamery pozorovat, jak hadi vnímají lov své kořist. Pro ty nejmenší pak byl připraven workshop, na němž si mohli malí badatelé vytvořit vlastní zrcadlové bludiště. Velký úspěch taktéž zaznamenal Bernoulliho efekt – balancování ve vzduchu s listím a plážovými míči.

Stánek IQL v Číně, foto od autorky TZ

„Náš stánek se zařadil mezi ty s největším počtem aktivit, které ocenili jak návštěvníci, tak i ostatní vystavovatelé, a dokonce i ředitel BJAST. Úroveň naší expozice byla vysoká a srovnatelná s velkými a známými centry z celého světa, např. Science Centre Singapore, AHHAA v Estonsku,“ říká Petr Desenský, manažer pro vědu a vzdělávání a člen liberecké výpravy v Číně. Vzhledem k podepsání Memoranda o spolupráci v oblastech vědy, technologií a inovací mezi iQLANDIÍ a BJAST se na festivalu v Pekingu probrala i možnost budoucí edukace čínských popularizátorů v oblasti neformálního vzdělávání právě v libereckém science centru.

TZ/IQLANDIA, o. p. s.