Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kde se berou peníze a jak poznat falešné bankovky? Odpoví program Finanční gramotnost

14. 06. 2019 | 19:55

Odkud se vzaly peníze a jaké ochranné prvky mají bankovky? Dozvíte se ve speciálním programu zaměřeném na finanční gramotnost, který si připravil iQPARK ve spolupráci s ČSOB, a. s. Akce startuje 15. června a bude se konat každou sobotu od 14 hodin ve čtvrtém patře v laboratořích.

Finační gramotnost v iQPARKU bankovky
Foto od autorky tiskové zprávy

Během letních prázdnin pak denně. Návštěvníci se dozvědí, jak obchodovat a proč je lehčí platit penězi, než měnit se sousedem vejce za krávu. Zjistí, proč už u sebe nenosíme měšec s tolary a někdy už ani bankovky. Bude zodpovězena i častá otázka – odkud se berou peníze na platební kartě. A jaké konkrétní aktivity budou v iQPARKU probíhat? „Pro děti i rodiče jsme připravili workshopy, v nichž prozkoumají bankovky pod UV lampu a zjistí, jak poznat ty falešné od pravých. Jak vypadá euro, ví asi každý, ale málokdo již pozná rubl nebo peso. Proto představíme i některé cizí měny. Nakonec si děti budou moci vybarvit svou vlastní bankovku a dostanou drobnou odměnu od ČSOB, a. s.,“ uvádí Petra Desenská, manažerka programu. Program vznikl za finanční podpory ČSOB, a. s. 

Hledá se Tvář iQLANDIE

iQLANDIA hledá po celé léto svoji iQhvězdu, jejíž obličej se objeví na billboardech, webu a plakátech. K tomu navíc získá roční vstupné do science centra pro čtyři osoby. Co pro to udělat? Stačí se originálně vyfotit kdekoliv v iQLANDII nebo iQPARKU a postnout do konce prázdnin (31. srpna) foto na Instagram s hashtagem #jsemiQhvezda. Pak už zbývá jen kontrolovat e-mailovou schránku a čekat na pozvání na finální casting. Podrobná pravidla naleznete na www.iQlandia.cz.

Harmonogram workshopů:

Workshopy budou probíhat od 15. června každou sobotu od 14 hodin v laboratořích. Během letních prázdnin pak denně. Délka jednoho workshopu bude přibližně 40 minut. Vstupné je zdarma v rámci vstupu do expozic. Z důvodu omezené kapacity laboratoří je nutné si vyzvednout na pokladně rezervační lístek.

Akce se konají u příležitosti 5. narozenin iQLANDIE a 15. narozenin iQPARKU.

TZ/IQLANDIA, o. p. s.