Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lesní koupaliště je poněkud vybydlené, ale na nápravě se pracuje. Otevře v červnu a pitnou vodou se plnit nebude

05. 06. 2019 | 6:02
Sice jen na pár hodin, zato ale naplno, vypuklo na přelomu května a června i v Liberci léto. To způsobilo opětovný zájem o Lesní koupaliště, které bylo v minulém volebním období, kdy krajskému městu vládla rozhádaná koalice Změny a bývalého ANO, opraveno a v průběhu loňského července uvedeno do provozu.
LesakHotovo2toi
Titulní foto a fotogalerie jsou z léta 2018

Znovuzprovozněné koupaliště Změna vydávala výhradně za svou zásluhu, použila jej i jako tahák kampaně před podzimními komunálními volbami. Dnes už víme, že to nestačilo. ZPL u voleb propadla. „Lesák“ opravený s velkými potížemi (za cca 8 milionů) dostatečně vypovídal o reálných schopnostech politického hnutí Jana Korytáře. Před i po otevření kolem něj bylo tolik problémů, že se koupaliště stalo smutnou alegorií, jak lze také dělat komunální politiku.

Radost z nové oddechové zóny na kraji města totiž netrvala dlouho. Poté, co tehdejší vedení města koupaliště se zpožděním, až v půlce léta, slavnostně otevřelo, zjistilo se, že z něj mizí voda. Nově vyspárovaná vana vykazovala takové chyby, že voda neměla šanci v nádrži vydržet. Ještě předtím se kolem bazénu musely narychlo položit travní koberce, neboť zasetá tráva nevzešla.

Vzpomínka na léto 2018. Koupaliště se plní pitnou vodou.

A pak přišlo sucho. Aby Jan Korytář v předvolebním období udržel koupaliště v provozu, nechal jej plnit vodou, v konečné fázi i pitnou. Což bylo za loňského letního sucha obzvlášť hloupé, zvlášť když už se vědělo, že vana protéká a voda z něj bleskurychle zmizí. Těžké cisterny navíc poškozovaly přístupové cesty. Vedou lesem a je tam zákaz vjezdu. Pěší i cyklisté se tak běžně na svých výletech potkávali s těžkými náklaďáky.

Po komunálních volbách Lesní koupaliště přestalo zajímat politiky i veřejnost. Byl podzim a na radnici začala vládnout jiná reprezentace. Na ní přešly i všechny problémy týkající se koupaliště v Lidových Sadech. Dnes je „vizitka“ Korytářovy éry na liberecké radnici lehce zanedbaná, v rámci reklamace se opravuje vana, budou se muset dosít trávníky a hlavně tady uklidit.

Stav na přelomu května a června 2019.

Nejvyšší čas na otázky pro současného libereckého primátora Jaroslava Zámečníka ze SLK:

Je už hotová oprava protékající vany? 

Oprava vany ještě v současnosti probíhá, konkrétně se jedná o přespárování kamenných obkladů hydrofobní spárovací hmotou. Po obvodu vany je to již hotové, chybí přespárovat dno. Město platí cca  250 tis. Kč za materiál, práce jsou poskytnuty v rámci reklamace zdarma. 

Před několika dny musela být oprava přerušena, protože z Jizerského potoka se do vany dostalo přívalovým deštěm i bláto. Vana bude v těchto dnech vyčerpána, vyčištěna a poté budou práce pokračovat. Znovuotevření by mělo být ještě v červnu t.r.

Kdo se v nadcházející letní sezóně bude starat o pořádek a údržbu Lesního koupaliště?

Lesní koupaliště dostaly do správy Městské lesy Liberec příspěvková organizace. Zatím správu dostaly Městské lesy bez navýšení finančních prostředků. V případě úklidu počítáme částečně i se zapojením Komunitních prací o.p.s. Tak, jako před rokem. 

Rada města měla řešit, kdo a za jakých podmínek se bude provozovat stánek s občerstvením. Jak to dopadlo?

Provozování stánku jsme nechali na rozhodnutí ředitele Městských lesů, který vypsal na provozovatele výběrové řízení. V podmínkách je vedle finančního pronájmu i povinnost pronajímatele provádět úklid odpadků a starat se o provoz TOI TOI (chemických toalet). 

Už se v předstihu ví, jak by se řešil případný nedostatek vody, pokud opět nastane sucho srovnatelné s loňským létem?

Podle počasí to letos nevypadá na takové sucho, jako minulý rok. Určitě neplánujeme žádný dovoz vody v cisternách nebo napouštění koupaliště pitnou vodou. Městským lesům jsme kromě 250 tisíc na přespárování poskytli dalších 250 tis. Kč na provedení dalšího vrtu jakožto zdroje vody. Realizace podzemního vrtu by měla proběhnout v průběhu dalších týdnů. Bude to ale jen vždy doplňkový zdroj vody, protože od vodoprávního úřadu máme stanovenou omezenou hranici pro odběr vody. Hlavním zdrojem vody pro koupaliště zůstává stále Jizerský potok. 

Je pravda, že se Lesní koupaliště uchází o krajský titul Stavba roku?

Ano, opravu Lesního koupaliště jsme vzhledem k jeho popularitě přihlásili koncem května 2019 do soutěže Stavba roku Libereckého kraje 2019. Od poloviny června mohou fanoušci Lesního koupaliště hlasovat a pomoci získat koupališti Cenu veřejnosti. 

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář