Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Letošní program liberecké Mateřinky je bohatší, představí se 21 souborů

18. 06. 2019 | 17:07

Bohatší je letošní program pětidenního festivalu profesionálních loutkových divadel Mateřinka, který dnes začal v Liberci. Představí se na něm 21 souborů, obvykle jich bývá o tři méně. Letošní ročník je jubilejní, pětadvacátý. Více než bývá zvykem je také doprovodných výstav. Jsou tři, řekl novinářům za organizátory ředitel Naivního divadla Stanislav Doubrava.

mateřinka PER 3572
Foto: Artur Irma

Pětidenní festival se koná v Liberci jednou za dva roky, specializuje se na tvorbu profesionálních divadel pro děti předškolního věku. Na jeho začátek dnes tradičně upozorňoval halasný průvod divadelníků procházejících centrem, někteří na sebe vzali podobu nosorožce, losa, velblouda či tučňáka. Velký zážitek slibují organizátoři na dnešní večer, kdy horním centrem projde sedmimetrová loutka z ocelových plátů vážící skoro dvě tuny a z rytíře se změní na anděla.

Festivalová představení jsou na programu v Naivním i Malém divadle, v základní umělecké škole, na náměstí u radnice a na zahradě Jedličkova ústavu. Několik jich bude v Turnově a Jablonci nad Nisou. Specifikem letošního ročníku jsou představení pro nejmenší diváky od roka do tří let. "Tvoří skoro polovinu programu," uvedl dramaturg festivalu Vít Peřina.

Od roku 1993 patří k Mateřince nafukovací poutače, které mají podobu slonů. Na každý ročník vzniká nový, letošní je netradiční tím, že se v něm bude hrát divadlo. "To jsme dosud neměli," uvedl Doubrava. Slon je na náměstí u radnice a ode dneška se v něm i hraje. Dílo od Jiřího Enocha připomíná vzducholoď, jmenuje se Elefantelin. Na délku má přes šest metrů, na výšku skoro čtyři metry a má kolem 600 vzduchových kapes. Inscenaci může uvnitř sledovat zhruba 15 diváků.

Doprovodné výstavy jsou na třech místech. Ve foyeru a spodních prostorách Naivního divadla je vystaveno 26 originálních kreseb Petra Nikla z jeho knih. Expozice v Malé výstavní síni na náměstí u radnice je zaměřená na říši loutek. Ukazuje postavu Kašpárka od Vojtěcha Suchardy či Bohumíra Koubka v kontextu dalších komických figur. Třetí výstava je věnovaná 25. výročí festivalu a také 70 letům od vzniku Naivního divadla. V galerii v podzemí liberecké radnice jsou velkoformátové fotografie i ukázky výprav k inscenacím, na kterých se podíleli známí čeští loutkářští scénografové.

čtk