Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberečtí vědci vyvinuli umělý orgán, jenž může navrátit imunitu lidem s AIDS nebo leukémií

06. 05. 2019 | 16:08

Vědcům z liberecké technické univerzity se povedlo spolu s centrem pro výzkum rakoviny ve Spojených státech vyvinout umělý orgán brzlík. Mohl by vrátit imunitu lidem s AIDS nebo leukémií. Univerzita o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Brzlík produkuje specifický druh bílých krvinek, které jsou důležitou složkou imunitního systému a umí tělo zbavit buněk napadených virem, parazitem i nádorem.

laboratoř
Ilustrační foto.

V době dospívání ale brzlík ztrácí na významu a postupně zaniká. "Vyvinuli jsme unikátní kompozit z mikro- a nanovláken, který je vytvořen tak, aby svou strukturou co nejvíce odpovídal přírodní mezibuněčné hmotě a maximálně tak stimuloval buňky k růstu," uvedl doktorand fakulty textilní Jakub Erben. Za nápad získal prestižní mezinárodní cenu Théophila Legranda pro mladé vědecké talenty v oblasti textilu.

Erben dodává unikátní tkáňové nosiče - scaffoldy, newyorskému pracovišti, které patří mezi tři nejvýznamnější světová centra v oblasti léčby rakoviny. Na scaffoldech američtí vědci pěstují kmenové buňky do podoby funkčního organoidu. Takto v laboratoři vytvořený organoid je zjednodušenou verzí původního lidského brzlíku, s podobnou mikroanatomií a stejnou funkcí. "Náš tkáňový nosič je tvořen z biodegradabilního polymeru a poté, co splní svou funkci, se rozpadne na deriváty, které umí tělo odbourat nebo vyloučit. Není pak nutné provádět reoperaci a brzlík z těla vyjímat," popsal Erben, co se stane s umělým brzlíkem, když už jej tělo přestane potřebovat.

Američtí partneři ze Sloanova a Ketteringova centra pro výzkum rakoviny zatím provádějí testy převážně na myších. Výsledky jsou podle liberecké univerzity velmi dobré. "Nemůžeme zatím říci, že když voperujeme pacientovi do těla in vitro vytvořený brzlík, bude mít jeho organismus stoprocentníimunitu, ale i my na liberecké univerzitě děláme vše pro to, abychom se tomuto stavu co nejvíce přiblížili," dodal Erben.

čtk

Načítám...
Napiš komentář