Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na protest vůči Babišovi v Liberci přišly stovky lidí, protestní mítinky se konaly ještě v dalších 15 městech a obcích kraje

29. 05. 2019 | 9:00

Několik set lidí včera přišlo v Liberci v pochmurném počasí na náměstí u radnice na demonstraci za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové (ANO). Protestní mítink byl ale podle slov řečníků zaměřen hlavně proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Mají dostMRejzek
Foto z FB Martina Rejzka

Kriticky se vůči němu vyjádřil i emeritní rektor liberecké univerzity David Lukáš. Babiše označil za osobu, která se proviňuje proti dobrým politickým mravům. "Koncentrace politické, ekonomické a mediální moci činí z České republiky spíše mocnářství než republiku," uvedl Lukáš v projevu.

Mezi demonstranty byla i hesla Společně proti Babišismu či Babiši táhni tam, kam slunce nesvítí. "Důležitější než odvolání pana premiéra je, aby tato země našla muže nebo ženu, kteří budou vykazovat lepší politické mravy než současný pan premiér," mínil ale Lukáš.

Protest uspořádaly iniciativa Milion chvilek pro demokracii a Společně udržme demokracii. Na akci vystoupili i organizátoři protestů sametové revoluce z roku 1989 v Liberci, mezi nimi i herec Ladislav Dušek. "Všichni máme svůj hlas, nenechme se umlčet žádným politikem. Každý hlas má cenu, jde nám o naše děti," uvedl Dušek.

Organizátoři úterní akce uvedli, že příští týden vypraví z Liberce do Prahy na další protest autobus či autobusy. Zájemci se dnes mohli registrovat. V Libereckém kraji se dnes kromě Liberce konaly protestní mítinky v dalších 15 městech a obcích.

Organizátoři se obávají, že Benešová byla jmenována ministryní spravedlnosti proto, aby zamezila dalšímu trestnímu stíhání premiéra v takzvané kauze Čapí hnízdo. Žádají proto záruky zachování nezávislosti justice.

čtk