Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Odstávka kabinové lanovky na Ještěd v Liberci bude delší, vyskytly se technické problémy 

19. 06. 2019 | 14:15

Odstávka kabinové lanovky na Ještěd v Liberci bude delší. Důvodem jsou technické problémy spojené s výměnou pohonu a zabezpečovacího zařízení. Původně měla lanovka začít jezdit po bezmála tříměsíční výluce od pátku. Nový termín zprovoznění bude teprve upřesněn, uvedla dnes regionální mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

lanovkaMMLorez
Foto: MML

Dvoukabinová lanovka na Ještěd je mimo provoz od 1. dubna. Hlavním důvodem odstávky byla výměna pohonu, předchozí byl po 43 letech morálně i fyzicky opotřebovaný. Dosud měla lanovka pohon stejnosměrným proudem, nově je už ve strojovně střídavý motor s frekvenčním měničem. Zároveň se modernizovalo zabezpečovací zařízení. "Víceméně to je hotové. Doteď jsme to zkoušeli s prázdnými kabinami a jezdilo to s určitými problémy, které jsme ale uměli řešit. Dnes jsme dělali zátěžovou zkoušku a objevil se závažnější problém," řekl dnes ČTK přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Konkretizovat ho nechtěl a zatím ani nedokáže odhadnout, kdy bude možné zahájit provoz. Není tak jisté, zda lanovku budou moci využít účastníci dětské letní olympiády, která začíná v neděli. České dráhy jako provozovatel lanovky jim chtěly nabídnout levnější jízdné.

Lanovka na Ještěd jede čtyři minuty a drží ji lano o průměru pět centimetrů. Délka trati kabinové lanovky dosahuje 1188 metrů. V nejvyšším bodě se lanovka dostává 30 metrů nad zem. Loni se jí svezlo 295.000 lidí. Patří mezi nejstarší klasické lanové dráhy, v provozu je přes 85 let. Využívají ji především turisté z Česka, Německa a Polska, z vrcholu hory se jim nabízí výhled na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří.

čtk

archivní foto Artur Irma