Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Oprava školy za 70 milionů by se měla stihnout, nabrala ale zpoždění a bude dražší

11. 06. 2019 | 17:00

Rekonstrukce liberecké základní školy na náměstí Míru za více než 70 milionů korun, která začala loni v létě, bude dražší a navíc nabrala zpoždění. Výuka v příštím školním roce by ale podle náměstka primátora Jiřího Němečka (ANO) neměla být ohrožena. Zhruba 360 dětí se v celém tomto školním roce učilo v náhradních prostorech, od září je ale využívat nemohou a neměly by kam chodit.

dětiSkolaMMLZápisy
ilustrační foto: MML

Podle Němečka by práce měly skončit na začátku srpna. "Pro nás je 7. srpen deadline, protože pak by se těžko podařilo připravit školu na výuku," řekl náměstek pro strategický rozvoj, dotace a majetkovou správu.

Obavy z překročení termínu dokončení má po zkušenostech z loňského roku náměstek zodpovědný za školství Ivan Langr (SLK). Tehdy se kvůli komplikacím při rekonstrukci podařilo otevřít mateřskou školu Beruška až s týdenním zpožděním. To nyní podle něj není možné. "Trpím skepsí z předchozích staveb, které se ale nemusí naplnit. Pro mě je podstatné, aby se začalo v září učit, a to naplno. Nemáme děti kam jinam dát, to víme dlouhodobě," uvedl. Od začátku září docházejí děti na univerzitu a dvou jiných základních škol ve městě.

Se stěhováním by se mělo začít podle Němečka už při dokončování stavby. "Do 30. června bude předané čtvrté patro ve větší budově a třetí patro v menší budově a škola může začít stěhovat nábytek," uvedl Němeček. Další prostory bude podle něj stavební firma uvolňovat podle toho, jak se podaří práce dokončovat.

Rekonstrukce vnitřních prostor obou budov ZŠ nám. Míru začala loni v červenci a podle původního harmonogramu měla trvat 50 týdnů. Stavbu ale podle Němečka provázely komplikace. "Trubky třeba vedly jinam než měly, jedna stěna nebyla ukotvená, ucpaná byla kanalizace. A byly tam některé naše požadavky nad rámec projektu," uvedl. To se podle něj projevilo i na ceně, z původních bezmála 64 milionů stoupla zatím o devět milionů korun. Škola, jejíž historie sahá do roku 1889, opravu potřebovala. Provádí se kompletní rekonstrukce vnitřních prostor obou budov školy, oken, dveří, fasády i střechy. Kapacita školy zůstane stejná, přibudou ale čtyři odborné učebny. Město na rekonstrukci získalo evropskou dotaci.

čtk