Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci by se měl za 53 milionů  rekonstruovat podchod k aréně, město se bude podílet 16,5 mil.

24. 05. 2019 | 13:20

V Liberci by se měl za dva roky rekonstruovat podchod pro pěší, který vede pod železniční tratí k hokejové aréně. Náklady se odhadují na 53 milionů korun, podíl města by měl být 16,5 milionu korun. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) by měl být podchod po opravě širší, vyšší, osvětlený a výstup z něj bezbariérový.

arenaDeti2016
ilustrační foto

Železniční trať ve směru na Turnov rozděluje stotisícové město na dvě části. "Možností, jak překonávat tuto hradbu, není moc. Podchod je jedním z mála," uvedl Zámečník. Využívají ho hlavně lidé, kteří míří za nějakou akcí do Sport parku s hokejovou arénou, či studenti gymnázia. V současném stavu ale moc bezpečný není. Je úzký, tmavý, na výšku má 1,8 metru a ústí do dvou frekventovaných ulic 28. října a Doubská.

Po skončení oprav by měl mít podchod na šířku pět metrů, na výšku 2,5 metru a počítá se z jeho zkrácením z 41 na 33 metrů. Zároveň bude doplněn šikmým bezbariérovým chodníkem do ulice 28. října, kam dosud z podchodu vede jen strmé schodiště. Na druhé straně, v Doubské ulici, budou upravena opěrná křídla náspu tak, aby motoristé dříve viděli přicházející chodce.

Rekonstrukci 160 let starého podchodu připravuje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Zda se radnice bude na opravě podílet, rozhodnou liberečtí zastupitelé na konci května. Radní se spoluúčastí města souhlasili. Podle primátora by radnice měla zaplatit náklady, které SŽDC pro rekonstrukci podchodu nepotřebuje, ale pro město jsou důležité, například vybudování šikmého bezbariérového chodníku.

čtk