Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za obří požár v Severochemě může lidský, "nenechavý" faktor. Byl obžalován bývalý pracovník, který ve firmě kradl ředidlo

31. 05. 2019 | 5:30

Kvůli požáru liberecké chemičky Severochema se škodou zhruba 140 milionů korun byl z obecného ohrožení obžalován její bývalý pracovník. Uvedla to televize Nova na základě vyjádření mluvčích libereckého státního zastupitelství Lukáše Paldury a Okresního soudu v Liberci Přemysla Pechláta. Požár podle televize vznikl před dvěma lety zřejmě ve chvíli, když obžalovaný muž v zaměstnání kradl ředidlo.

severochema4dym
archivní foto: Artur Irma

  Za zásah v Severochemě  získali liberečtí hasiči  umístění v soutěži profesionálních hasičských sborů z celého světa Conrad Dietrich Magirus Award 2018.  Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje proměnil nominaci jednoho ze svých největších a především nejlépe zvládnutých náročných zásahů „Požár podniku Severochema Liberec 29. 5. 2017" a umístil se v mezinárodní kategorii týmů mezi deseti nejlepšími.

"Dozorová státní zástupkyně podala obžalobu k Okresnímu soudu v Liberci," uvedl mluvčí státního zastupitelství Paldura. Podle mluvčího soudu Pechláta muž čelí obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti. Hlavní líčení se bude podle televize konat asi ve druhé polovině září. Muži hrozí až osm let vězení.

Obžalovaný muž si chtěl podle televize v chemičce napustit do kanystru a ukrást asi deset litrů ředidla za zhruba 3000 korun. Při krádeži pak podle vyšetřovatelů vznikl elektrostatický výboj, který způsobil požár podniku. Severochema vyčíslila veškeré škody způsobené požárem i následnou odstávkou provozu na zhruba 140 milionů.

Sklad hořlavých kapalin vyhořel v liberecké Severochemě 29. května. Jeden zaměstnanec se lehce popálil, když se snažil oheň uhasit. Zranil se i jeden z hasičů, požár likvidovalo 120 profesionálních a dobrovolných hasičů. Co bylo příčinou požáru haly tehdy nebylo jasné. Kriminalisté prošetřovali několik verzí. "Je mezi nimi i ta, zda nedošlo k 'pochybení' lidského faktoru," uvedla v srpnu 2017 mluvčí policie Vlasta Suchánková. 

Nyní je zřejmě jasno: Byl to lidský, "nenechavý" faktor.

Archivní foto: Artur Irma

Mohutný požár vypukl v areálu Severochemy 29. května 2017 krátce po poledni. Oheň se rychle šířil a provázely ho četné výbuchy sudů naplněných chemikáliemi. Požár zasáhl sklad hořlavých kapalin a také část výroby. Záchranná služba tehdy odvezla z areálu jednoho lehce popáleného člověka, který se nadýchal zplodin. Zraněn byl i jeden z hasičů. Z továrny a jejího okolí evakuovala policie 50 lidí. Na místě zasahovalo okolo 120 hasičů, 26 hasičských jednotek a byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu.

čtk