Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Omezující opatření vláda tahá z klobouku jak pouťový papoušek planety. Stojíme, resp. sedíme, na prahu nejisté sezony

19. 09. 2020 | 5:50

V pátek večer se v liberecké Home Credit areně rozjela hokejová extraliga. Bílí Tygři převálcovali Dynamo Pardubice 7:1 a utkání sledovalo 2 612 povolených a jako vždy - fantastických diváků. Bude to každopádně zvláštní ročník, doslova a do písmene nejistá sezona, protože omezující opatření, které vláda tahá z klobouku jak pouťový papoušek planety, mohou (nejen) nejvyšší hokejové soutěži kdykoliv udělat čáru přes už tak nesmírně napjatý rozpočet.

hoPaOK
Foto: www.hcbilitygri.cz

Už první domácí utkání bylo jen pár hodin před vhozením úvodní buly zkomplikováno nařízením, že se z hodiny na hodinu nesměly prodávat vstupenky na stání. Liberec má velké štěstí, že má novou arénu se sektory k sezení a prostor k stání je jen pro fanklub. Řešení se našlo a všichni seděli a výborně se bavili. Sedm gólů do sítě soupeře, to je slušný začátek!

Ale:

Na jiných českých stadionech se na hokeji běžné fandí ve stoje, protože extraligová města si arény odpovídající 21. století dosud nepořídila. Možná budeme svědky, že se tam na hokej bude chodit s rybářskými či kempinkovými židlemi. Nebude tlačenice tělo na tělo, ale židle na židli… Snad na nich sedící uvidí přes mantinel. Kocourkov mixnutý Absurdistánem.

Do stejné kategorie patří i omezený provoz v nočních klubech a barech, kde se může vsedě konzumovat jen do půlnoci. Vypadá to, že jejich provozovatelé a majitelé budou muset otvírat brzy a produkci zamaskovat do kulturního hávu. Není nad to, když ráno začne večírek.

Končící týden obohatil místní politický bizár několika těžko uvěřitelnými situacemi, jež jsme ve zpravodajství pro jejich nicotnost vypustili, ale za pár hodnotících slov stojí.

Změnařská opozice před krajskými volbami pilně přiživuje pokus o aféru vztahující se ke krajské akciovce Silnice LK. Mělo tam mj. docházet k letitému nehospodárnému nákupu pohonných hmot. Jak tomu bylo ve skutečnosti, nechť vyšetří povolaní. To není práce pro politické konkurenty, kteří se opírají o tvrzení jednoho z funkce ředitele odvolaného a jednoho z funkce náměstka pro dopravu „odejitého“. Ani jeden z nich si s objektivním nahlížením situace netyká a pokud se tam dělo něco nekalého, je to zejména jejich vizitka a měli by si dát kartáček na zuby do pohotovostní polohy.

Optikou změnařských odvozenin by měl být každý, kdo chce sedět v představenstvu liberecké nemocnice, odborník. Za odborníka zájemci o posty v krajském zastupitelstvu rozhodně nepočítají nynějšího ředitele českolipské nemocnice, který se měl stát (ale nestal) členem představenstva KNL. Vinen je tím, že je manažer, ne doktor, a nadto se nějak blíže zná s hejtmanem, což dokazuje fotka, kterou opoziční propaganda za účelem dehonestace uzmula nejspíše z jeho osobního facebookového profilu. S uveřejněním zdroje použitého snímku se neobtěžovala.

Být politikem z jedno jaké změnařské party, byla bych s podobným postojem opatrná, protože řada z nich není odborníkem v ničem, co kraj či obce zastřešují. S takovou by se jednotliví „krajinářští“ exponenti hodili snad jen do orgánů mokřadníků či lezců bahnem, pokud by pod novou krajskou vládou začaly existovat. Nahlíženo jejich logikou: Není vůbec jasné, co pohledává chemik Šedlbauer v orgánu KNL nebo DPMLJ. Oni ale své umanuté postoje na vlastní lidi nevztahují, jen na politickou konkurenci.

Ze zahrady mateřské školky na Gagarince zmizelo betonové monstrum, které tam léta překáželo a podle mínění učitelek i rodičů bylo pro dítka nebezpečné. Proto jej nechal náměstek libereckého primátora Jiří Šolc (za SLK, do kraje kandiduje za Společně pro LK) sponzorsky odstranit. Všichni, kterých se rozpadající se beton týkal, vydechli úlevou a vedení školky si na uvolněné místo vyžádalo položení umělého trávníku, aby sloužil celoročně. Strhlo se kolem toho mediální dusno, neboť se ukázalo, že betonovou trosku někdo považuje za umění.

Šolc, který se se zprvu líbivým počinem pochlubil na sociální síti, přiznal, že o tom, že i tohle je považováno za umělecké dílo, nevěděl, a že město vůbec nemá soupis podobných objektů, které vznikly za minulého režimu v rámci akce „umění do veřejného prostoru“. Liberec je na tom ještě dobře, byť neví, jaké betonové perly vlastně na území má. V Bílině na Teplicku jsou na tom hůř. Nevěděli, že mají na katastru policejní sklad munice. Přišli na to až ve chvíli, kdy explodoval.

Ale zpátky do Liberce. Pokud bylo ono dílo, a spolu s ním i řada jiných socialistických, ani zubem času  nezničitelných objektů zarůstajících býlím na mnoha místech krajského města, tak cenné, proč jej neochránilo, nebo alespoň nezaevidovalo na seznam ochranu vyžadujících děl, už minulé vedení liberecké radnice? Co tam ty čtyři roky dělalo? Teď se ZPL prostřednictvím svého člověka z jakéhosi obskurního spolku snaží z likvidace nepotřebného bludiště vytloukat politické body, ale vůbec jí nenapadlo, že přesně takto vypadá kálení si do vlastního hnízda.

Daleko více vrásek byl měl mít náměstek Šolc kvůli oznámenému zdražení parkování v Liberci. „Černý Petr“ vyšel na něj, protože má tuto agendu v referátu. Lze pokládat za vcelku sympatické, že s tím šel ven navzdory blížícím se volbám, před nimiž se špatné zprávy, jež snesou odkladu, zpravidla neoznamují. Cena za hodinu stání na městském parkovišti stoupne v pátém největším městě v Česku podle typu zóny od pěti do deseti korun. Hodina tak bude stát až 50 korun. Naposledy město zdražilo parkování v roce 2007.

Raději přejděme k něčemu normálnějšímu, pro lidi užitečnému:

Vybudování nové páteřní sjezdovky Skalka ve skiareálu na Ještědu je klíčové pro další plány firmy TMR nejen v tomto středisku, ale i pro další expanzi v regionu. Pro středoevropského provozovatele lyžařských areálů je Ještěd zároveň pokusem, jak takový typ příměstského areálu může fungovat.

"Z hlediska byznysu to nebude velké terno. Ale myslím, že společnost TMR je dost velká na to, aby si mohla dovolit ne vždy mega úspěšné investice. Pro nás to znamená spíše pokus," uvedl mj. šéf TMR (má smlouvu s Libercem o pachtu ještědského skiareálu) Igor Rattaj ke skiareálu na Ještědu v rozhovoru pro Český rozhlas. Zaznělo i to, že Rattaj věří, že se na Nové Skalce bude lyžovat už v této sezoně. Ani v opačném případě ale firma TMR zřejmě Ještěd neopustí, jak dříve pohrozila.

Dobrou zprávou je i to, že začala výstavba posledního úseku cyklotrasy Odra-Nisa mezi Chotyní a Bílým kostelem nad Nisou na Liberecku. Zhruba 800 metrů dlouhý úsek přijde včetně DPH na více než 18,5 milionu korun. Na stavbu získal kraj přes 13,6 milionu korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Celková doba výstavby je 185 dní, hotovo by tak mělo být příští rok na jaře. Už aby to bylo, i za cenu 23125 korun za metr.

Už teď mají radost judisté. Poprvé ve své 66leté historii mají borci z Jablonce nad Nisou vlastní halu. Její výstavba stála 49 milionů a ráj judistů vznikl rekonstrukcí a rozšířením budovy zázemí městské lehkoatletické haly na Střelnici. Na výstavbu získala radnice dotaci 18,8 milionu z ministerstva školství, zbytek platila ze svého rozpočtu. Novinka se zamlouvá i olympijskému vítězi v judu Lukáši Krpálkovi, který byl při jejím slavnostním otevření. Dokáže si i představit, že by tam mohla mít soustředění reprezentace, pravil.

Veletrh vzdělávání a pracovních příležitostí Educa MyJob Liberec patří k největším akcím svého druhu v Česku. Uskuteční se od 15. do 17. října v Home Credit Areně. Veletrh bude v Liberci už počtrnácté, kvůli koronaviru jej ale svazuje řada přísných hygienických podmínek. Prořídly i řady vystavovatelů a účastníků. Zatímco loni se na něm představilo přes 60 středních škol a zhruba stejný počet zaměstnavatelů, letos je přihlášeno jen 52 škol a 20 firem.

Už teď panují obavy, jak celá akce dopadne, protože vládní restrikce den ode dne rostou a co platí dnes, nemusí být v platnosti za bezmála měsíc. Těžké časy pro pořadatele čehokoliv, kde se očekává přítomnost veřejnosti. Vynaložené náklady přitom nikdo neuhradí a vždycky se najdou chytráci, kteří z pohodlí svého gauče a pravidelnou gáží z eráru pohovoří o tom, že s rizikem se musí počítat.

Domov se zvláštním režimem pro duševně nemocné a seniory s 80 lůžky vybuduje na místě bývalé léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) v Jablonném v Podještědí společnost SeneCura. Hodlá zchátralou budovu zbourat a vybudovat moderní areál. Projekt zhruba za šest milionů eur (160 mil.Kč) by měl první klienty přivítat v roce 2023. Tím významně stoupne počet sociálních lůžek v kraji a je víc dobře, že se do péče o staré a různě znevýhodněné lidi vložil soukromý sektor. Nikdo neví, jak stráví finále života, a je fajn vědět, že kapacity sociálních zařízení rostou.

Ze stejného pozitivního soudku je informace, že Liberecký kraj plánuje v příštích letech masivní investice do zdravotnické záchranné služby. Náklady na modernizaci a výstavbu stanovišť odhaduje předběžně na 700 milionů korun. Zhruba polovinu bude stát nová základna, kterou chce kraj vybudovat v Liberci, současné prostory už potřebám nevyhovují. Nová výjezdová základna s výukovým a výcvikovým střediskem za sto milionů vznikne ve Frýdlantu. Snad tyto příznivé plány nezhatí přepřažení po krajských volbách.

Hezký víkend.

Alena Roubalová