Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Protože se při úspěchu v krajských volbách inkasuje za mandáty státní příspěvek, vyplatí se zabojovat

25. 01. 2020 | 5:45

Poklidné politické vody hned začátkem předposledního lednového týdne lehce zčeřil náměstek libereckého primátora pro technickou správu města a informační technologie Jiří Šolc (nestraník zvolený za SLK), když svým partajním kolegům i veřejnosti oznámil, že v nadcházejících krajských volbách mění dres a bude figurovat na čelním, nikoli prvním, místě společné kandidátky topky a lidovců.

volbyILustr
ilustrační foto

Jak dalece byl proces řízený ze zákulisí SLK těžko usuzovat. Co k tomu Šolce vede oficiálně popsal na svém facebookovém profilu a lidem ze svého politického okruhu měl důvody sdělit osobně. Chce prý integrovat místní pravici s jiným týmem… S přáním, ať se mu v jiném partajním tričku vede a douškou, že doufá v pokračující práci pro město, veřejně zareagoval jen liberecký primátor. Hejtman tajuplně pouze poznamenal: „Náhlý šok anebo dlouhodobé pochybnosti. Obojí je správně. Více osobně.“ Víc nic. Byť na facebook přikládá rád a hojně.

Jediný, kdo měl potřebu se Šolcovu rozhodnutí nějak obšírněji věnovat, byla Změna. Zavětřila totiž v nově se rýsující středo-pravé sestavě zřetelné nebezpečí. Šolc na kandidátce (v kraji věčně tápajících) lidovců a topkařů jí může odlákat pár duší, a ona v krajských volbách potřebuje úplně každou. V krajském měřítku má sice tenčící se, ale pořád nějaký potenciál pouze v Liberci. Za jeho hranicemi ji nikdo nezná a nevolí. Ale protože se při úspěchu v krajských volbách inkasuje za získané mandáty tučný státní příspěvek, je třeba zabojovat.

Samozřejmě, že na odkvétajícím, zoufale neaktuálním partajním propagandistickém webu provozujícím ukázkovou parodii na regionální žurnalistiku.

Připomeňme, že experiment s krajskou Změnou před lety shořel jako toaleťák v táboráku. V éře jejího účinkování v krajské koalici v letech 2012 – 2016 se od ní postupně odporoučeli mimoliberečtí radní i zastupitelé. Z projektu ZPLK zbyly trosky. Ještě předtím přišla o post její náměstkyně Zuzana Kocumová, která se sice nikam poroučet nechtěla, zato byla odvolána pro čirou neschopnost a nevýkonnost. Ač se to dnes reprodukuje jinak. Zbytky Změny se později propracovaly i do dalšího, letos dosluhujícího krajského zastupitelstva, hrají tu hlasitou, avšak zcela marginální opoziční roli.

Protože o peníze jde až v první řadě, potřebuje (nejen) Změna, aby i letos v krajských volbách uspěla a zdolala pětiprocentní hranici, za níž leží nárok na státní příspěvek. Proto ten pokus o znevěrohodnění Jiřího Šolce, který se rozhodl posílit kandidátku TOP 09 a KDU-ČSL. Jestli regionálním buňkám dvou parlamentních stran „tah Šolcem“ vyjde, bude tu sestava s výrazným koaličním potenciálem, o kterém se může Změně jen zdát. Stihla se už provařit natolik, že se přiřadila se seznam stran, s nimiž se v krajských reáliích spolupracovat nedá.

Kritika, že je Šolc náměstkem v Liberci za Starosty, a do kraje kandiduje za jinou partajní sestavu, je možná na místě, ale v dnešní době se na politické scéně dějí daleko podivnější kousky. Osobně si myslím, že Šolcův přestup není nic jiného než vytvoření Béčka SLK, protože kandidátka Starostů má hodně potřebných na málo míst. Což je úděl každé vítězství obhajující partaje. V Béčku takový pres není a případný úspěch je dost dobře zobchodovatelný. Ale je to jen teorie…

Krajskou radní Radku Loučovou Kotasovou (ANO) nahradí v týmu hejtmana na pár měsíců, jež zbývají do krajských voleb, její stranický kolega Michal Kříž. Loučková Kotasová půjde do Liberce dělat náměstkyni primátora pro strategický rozvoj, čímž se zacelí díra způsobená odstoupivším Jiřím Němečkem. K rošádě dojde k poslednímu únoru. Liberecké zastupitelstvo by mělo o nové náměstkyni rozhodovat na svém zasedání 30. ledna, krajské zastupitelstvo bude nového radního volit 25. února. Při početních poměrech v obou orgánech samosprávy se komplikace ani snad neočekávají.

Tím se uzavře jedna kapitola, z níž ANO, jež si potíže "vlastnoručně" způsobilo, nevyšlo nijak špatně. V tomto případě nezafungovala zoufalá personální politika vládnoucího hnutí, kdy jednotlivci kumulují funkce, čímž vznikají zejména superženy zvládající více významných pozic souběžně. Svědčí to o jediném: Radka Loučková Kotasová má všech pět pohromadě. Mandát v Liberci může trvat až do roku 2022 a zkušenost z kraje je jako jedna z mála přenosná.

Liberečtí radní se rozpohybovali a rozhodli, že svůj díl majetku vážícího se k Veseckému rybníku převedou na Povodí Labe a umožní tak, aby se v tomto cenném území konečně něco hnulo kupředu. Matně si vybavuji, jak se pozemky pod hrází chtěly za minulé garnitury soustavně vykupovat a jak věc iniciující Změna mocně narážela na nechuť většiny v zastupitelstvu. Teď je konečně jasněji a správa povodí může z rekreační oblasti sejmout cejch věčné šmudly.

Na lepší časy se blýsklo i liberecké přehradě. Zcestná myšlenka zavřít navěky Zvolenskou ulici na jejím levém břehu se (snad už definitivně) odebrala do propadliště dějin. Měl by tu být zaveden kyvadlový provoz řízený chytrými semafory, čímž odpadne slabina v podobě úzké komunikace, na níž se dnes nebezpečně tísní auta, kola i chodci. V rámci připravovaného projektu chce radnice Zvolenskou ulici opravit, doplnit o cyklostezku, modernizovat veřejné osvětlení i rekonstruovat most u restaurace Bílý mlýn. Projekt zahrnuje i výstavbu chodníku ve Zvolenské ulici s odpočinkovou plochou a výhledem na vodní nádrž.

„Navrhované řešení pochozích ploch představuje jakýsi krakorec s železobetonovou deskou, zabudovanou do opěrných zdí v úrovni komunikace. Jednak takové řešení bude vyhovovat bezpečnosti chodců, ale zároveň nebude omezováno užívání vodní nádrže…,“ tuto větu jsem zkopírovala z tiskové zprávy radnice a vyhledala ve slovníku, co přesně je krakorec: Krakorec je nosný podpůrný prvek s tvarem hranolu, který se vysouvá z líce zdiva a nese nejčastěji arkýř, případně ochoz nebo balkón. Tak to sedí. Nový chodník by měl být z dnešního pohledu za svodidly, čímž se chodci vymístí z ulice. Cyklisté a motoristé se na silnici užívanou v kyvadlovém provozu snad už vejdou, zvláště bude-li pro kola vyčleněn jeden užší pruh. Za příklad může posloužit řešení na komunikaci od Průrvy Ploučnice do Stráže pod Ralskem.

A je to. Chtělo to jen zapojit šedé buňky mozkové.

V pátek se u soudu sešli zástupci liberecké firmy Likto se změnařskou zastupitelkou Marií Pavlovou, kterou společnost zažalovala kvůli poškozujícím výrokům na její adresu. Pavlová v zápalu předvolební kampaně veřejně hlásala, jak Likto soustavně znečištuje ve Vesci životní prostředí. Jenže: Česká inspekce životního prostředí do loňského května provedla ve firmě 35 kontrol na ovzduší a sedm z ochrany odpadového hospodářství. Žádný přestupek nezjistila. I proto se firma rozhodla očistit své jméno u soudu a po Pavlové požaduje pouze omluvu. Nic jiného, byť by asi uměla dost přesně vyčíslit například ušlý zisk a vymáhat po reprezentantce Změny náhradu škody.

Pavlová si ale žádné pochybení nepřipouští, pomocí změnařské propagandy ze záležitosti dělá „proces století“ a ani ji nenapadne omluvit se. Soud zatím nedopadl nijak, protože byl odročen na květen s tím, že obě strany mají svá tvrzení doložit. Rozhodující důkazní břemeno je ale na straně Pavlové. S čím se vytasí žalující společnost je zřejmé už teď. V 35 kontrolních nálezech se asi argumenty najdou snadno. Čím ale bude své výpady dokladovat Pavlová, toť otázka. Má sice na své straně desítky petentů, kteří si na zápach stěžovali a ledacos si natočili. Obstojí ale série dojmů, pocitů a možná i srdceryvných příběhů u soudu? Uvidíme. Při současném stavu justice se predikovat nedá vůbec nic.

Dnes skončíme zvířátky: Jedno srazilo auto poblíž rychlostní silnice u Turnova a vysoce pravděpodobně se jednalo o vlka. Více až po pitvě. To není hláška z detektivní série, nýbrž sdělení pracovníků Agentury ochrany přírody a krajiny, kteří provedli expertízu a až pak bude jasno.

V liberecké zoologické zahradě se na první letošní mládě čekalo až to tohoto týdne. Pak nastala žeň na úseku kopytníků, který posílila nyala nížinná, buvolec běločelý a sambar skvrnitý. Vzhledem k mrazivému počasí ale všechna mláďata stále zůstávají se svými matkami v teple v zázemí, nejsou tudíž k vidění.

Všem normálním lidem hezký víkend.

Alena Roubalová