Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Senátorem za Liberec bude opět Michael Canov (SLK), získal 66,34% hlasů. Byl silný soupeř, ocenila Radka Loučková Kotasová

01. 10. 2022 | 15:26

AKTUALIZOVÁNO: Senátorem ve volebním obvodu Liberec zůstává starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj - SLK). Ve druhém kole senátních voleb získal 66,34 procenta hlasů. Druhá Radka Loučková Kotasová (ANO) dostala 33,65 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na www.volby.cz. Druhého kola voleb se zúčastnilo 18,75 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 41,37 procenta.

canov,pohanka
archivní foto

Pro Canova hlasovalo ve druhém kole 14.000 voličů, pro jeho soupeřku 7101. "Jsem spokojený. Děkuji jednak všem voličům, kteří mě volili v prvním kole i těm, kteří mě volili ve druhém jako menší zlo," řekl dnes ČTK Canov. Ocenil podporu svého hnutí, Svobodných a pro druhé kolo i ze strany ODS a KDU-ČSL. "Jen TOP 09 mě veřejně nepodpořila, to jediné mě mrzí," dodal.

K obhájení mandátu v senátu mu pogratulovala i Loučková Kotasová. ""Byl to silný soupeř," ocenila. V jejím neúspěchu podle ní mohlo hrát roli, že kandidovala za ANO. "To bylo takové semknutí proti ANO. Možná to tak bylo, možná ne, každopádně děkuji všem, kteří mi dali svůj hlas," řekla.

Doufá, že Canov si vezme k srdci její předvolební kritiku a bude se víc věnovat svému obvodu. "Není v tom svém regionu tolik vidět, jak si myslím, že by senátor měl být. To je jedna věc. A druhá věc - vystoupit na zastupitelstvu města Liberce jen na začátku a pak na konci jeho volebního období, to mi přijde trochu málo," řekla ČTK Loučková Kotasová. Canov je i starostou Chrastavy vzdálené od Liberce jen několik kilometrů, toto městečko ale do senátního obvodu Liberec nepatří.

Canov si ale nemyslí, že by se obvodu Liberec věnoval málo. "Věnuji se mu a snažil pomáhat opakovaně. Samozřejmě vždy to ale může být lepší" uvedl. Pomoc obcím podle něj bude patřit mezi jeho priority v druhém funkčním období v Senátu. "Aby se jim nevzdalovaly služby. Počínaje samotným Libercem a konče Černousy, které byly jedinou obcí, kde jsem prohrál v prvním a druhém kole," řekl. Dohlédnout chce i na to, aby horní komora plnila svou ústavní funkci. "Aby dohlížel na dodržování práva v této zemi," dodal.

Loučková Kotasová zatím neví, zda a jak bude pokračovat v politice. "To bych nechala zatím bez odpovědi. Odpočinu si především. Myslím, že to potřebuji já i rodina, která za mnou stála," dodala Loučková Kotasová, která je za ANO náměstkyní primátora Liberce. Ani v této funkci nebude pokračovat. V komunálních volbách byla na kandidátce ANO 16. a v novém zastupitelstvu není.

V 1. kole získal Canov 43,51 procenta hlasů, Loučková Kotasová 26,36 procenta hlasů. V obvodu Liberec usilovali letos o senátorský post čtyři kandidáti.

V roce 2016 Canov ve 2. kole získal 80,18 procenta hlasů. Druhý skončil Marek Vávra (za ANO). Voleb se zúčastnilo devět kandidátů.

Výsledek 2. kola

Kandidát Procenta hlasů Počet hlasů
Michael Canov (SLK) 66,34 14000
Radka Loučková Kotasová (ANO) 33,65 7101

Výsledek 1. kola

Kandidát Procenta hlasů Počet hlasů
Michael Canov (SLK) 43,51 19613
Radka Loučková Kotasová (ANO) 26,36 11881
Martina Motshagen (ODS) 15,68 7069
Svatopluk Holata (SPD) 14,43 6504

Zdroj: www.volby.cz

čtk