Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa investuje v příštím roce do oprav a rekonstrukcí svých škol 123 milionů korun

09. 12. 2019 | 10:22

Česká Lípa dá v příštím roce do oprav a rekonstrukcí svých školských budov 123 milionů korun, je to téměř 60 procent z plánovaných investic. Největší akcí bude zateplení Základní školy Lada, pokračovat budou také práce na zateplení Mateřské školy Na Výsluní nebo na Základní škole Speciální Jižní. V plánu jsou i úpravy školních hřišť zjistila dnes ČTK z návrhu rozpočtu, který radnice zveřejnila na svých internetových stránkách.

škola
Ilustrační foto

Práce na zateplení Základní školy Lada začaly už v září a přijdou na 87 milionů korun, původní odhad byl zhruba o sedm milionů nižší. "Projektant odhadoval náklady na zakázku v polovině roku 2018, od té doby však velmi vzrostly ceny prací i materiálů," řekla starostka Jitka Volfová (ANO). Dražší bude podle ní hlavně vzduchotechnika a také materiál na zateplení. Projekt počítá nejen s celkovým zateplením fasády a střech všech pavilonů školy, ale také s výměnou všech oken a dveří. Budovy budou vybavené systémem nuceného větrání a na střechu dostanou fotovoltaické panely.

Už letos v září měla začít oprava a zateplení Mateřské školy na Výsluní. Práce na projektu za bezmála 17 milionů korun ale začnou až po Nové roce. "Vítěz veřejné soutěže odmítl podepsat smlouvu, a tak ji bylo nutné vypsat znovu. Školka je už od podzimu prázdná, děti by se do ní měly vrátit až v příštím školním roce," řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Stejně jako v případě zateplení školy na Ladech i na tuto akci získalo město dotaci z Operačního programu Životní prostředí.

Česká Lípa počítá v příštím roce s příjmy téměř 751 milionů korun, výdaje budou ještě o 167 milionů korun vyšší. S žádným zadlužováním ale vedení města nepočíná, na investice použije peníze z investičního fondu a také z přebytku minulých let. Do investic půjde 211 milionů korun, je to zhruba o pětinu méně než bylo v plánu letos. O rozpočtu bude českolipské zastupitelstvo jednat 18. prosince.

čtk