Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O post senátora bude na podzim na Českolipsku usilovat deset kandidátů

14. 08. 2020 | 11:23

Deset kandidátů bude usilovat na podzim v obvodu 36 na Českolipsku o post senátora. Českolipský městský úřad zaregistroval všechny podané přihlášky. Rozhodnutí byla vydána a rozeslána, řekla dnes ČTK vedoucí správního odboru českolipské radnice Petra Dolečková.

První kolo senátních voleb se uskuteční spolu s krajskými volbami 2. a 3. října. Senátní obvod 36 zahrnuje Českolipsko a část Liberecka a Mělnicka. Kandidátů je o jednoho více než v roce 2014. Původně jich tehdy sice bylo také deset, jeden z nich ale svoji přihlášku ještě před registrací stáhnul. Post senátora bude obhajovat Jiří Vosecký, kterého nominovali Starostové pro Liberecký kraj. Funkci před šesti lety obhajoval senátor za ČSSD Karel Kapoun, ve druhém kole ho ale porazil Vosecký, který získal 59,32 procenta hlasů. K urnám přišlo ve druhém kole 25,99 procenta voličů.

Letos bude mít na Českolipsku svého kandidáta většina parlamentních stran s výjimkou té nejsilnější - ANO. Hnutí kandidáta nepostavilo, před šesti lety za něj kandidoval úředník Milan Adamec. Svého kandidáta letos nemá ani Strana zelených. Na funkci senátora kandiduje na Českolipsku několik starostů, ODS nominovala dlouholetého starostu Kravař na Českolipsku Víta Vomáčku. Kandidovat bude také starosta Vrchovan Jaroslav Křupala za ČSSD nebo starosta Provodína Jiří Štěrba, který jde do senátních voleb s podporou nově vzniklého hnutí Trikolóra.

Komunisté podpořili kandidaturu někdejšího starosty Ralska Miloše Tity. Za Piráty kandiduje českolipský podnikatel Petr Jeník, SPD podpořila kandidaturu podnikatele Libora Křenka. Společného kandidáta postavily na Českolipsku TOP 09, KDU-ČSL a SEN 21, je jím ředitel jedné z českolipských škol Libor Šmejda. Za místní uskupení Spolehnutí - Společné hnutí Českolipanů kandiduje Petr Skokan, který byl v minulosti starostou České Lípy, hejtmanem Libereckého kraje i poslancem. Jako nezávislý kandidát o post senátora usiluje právník Jan Riedl.

Přehled kandidátů pro senátní obvod 36

Navrhující strana seskupení Kandidát 2020 Kandidát 2014
ANO 2011 nemá Milan Adamec, úředník
ČSSD Jaroslav Křupala, starosta Karel Kapoun, senátor
KSČM Miloš Tita Jan Dvořák, strážník
nezávislý kandidát Jan Riedl, právník -
ODS Vít Vomáčka, starosta Karel Tejnora, lékař
Piráti Petr Jeník, podnikatel -
PRO Sport a Zdraví   Libor Kleibl
Spolehnutí - Společné hnutí Českolipanů Petr Skokan -
Strana Práv Občanů   Miroslav Coufal, lékař
Strana svobodných občanů   Oldřich Voženílek, advokát
Starostové pro Liberecký kraj Jiří Vosecký, senátor Jiří Vosecký, starosta
Strana zelených nemá Josef Jadrný, náměstek libereckého hejtmana
SPD Libor Křenek, podnikatel -
TOP 09, SEN 21 a KDU-ČSL Libor Šmejda, ředitel školy -
Trikolóra Jiří Štěrba, starosta -

Zdroj: MÚ Česká Lípa

čtk