Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Silnice na Harrachov se pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. Dnes také

01. 02. 2023 | 8:11

Silničáři v Libereckém kraji znovu kvůli očekávanému intenzivnímu sněžení od 11:00 uzavřou pro nákladní vozy nad 3,5 tuny silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál na hraniční přechod s Polskem. Autobusy a osobní vozy tudy projedou.

zima19irmaSypač
archivní foto Artur Irma

Omezení by zatím mělo platit do čtvrtečních 14:00, v závislosti na sjízdnosti vozovky pro nákladní vozidla a vývoji počasí může být ale termín uzavírky změněn, sdělil dnes ČTK Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti. Úsek se uzavírá při každém silnějším sněžení.

"V návaznosti na toto opatření bude aktivováno veškeré dopravní značení s výše uvedeným omezením. Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici 35. Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem," zdůraznil Svoboda. Sněžení a také silný vítr očekávají meteorologové v Libereckém kraji až do čtvrtka, v polohách nad 700 metrů se mohou tvořit sněhové jazyky a nad 900 metry i závěje.

Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvízlý kamion. Na uzavření tahu do Polska přes Krkonoše upozorňuje proměnné dopravní značení, do jehož vybudování investovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přes deset milionů korun. Na značky motoristé narazí na hlavních tazích už v Příšovicích, Jablonci nad Nisou nebo Vratislavicích.

Kvůli špatné sjízdnosti je v kraji omezený provoz také na třech silnicích třetích tříd. Na Liberecku zůstává pro těžká nákladní auta nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Raspenavu a Hejnice. Řidiči musejí využít silnici 13 přes Frýdlant. Uzavřená je pro kamiony také silnice třetí třídy z Rynoltic do Hrádku nad Nisou. Do Hrádku musejí řidiči kamionů jet po hlavní silnici 13 a 35 přes Bílý Kostel, kde se solí. Obě uzavřené komunikace leží v chráněné oblasti, kde silničáři solit nemohou.

Nově v úterý silničáři pro veškerý provoz uzavřeli silnici třetí třídy z Albrechtic u Frýdlantu do Horního Vítkova u Chrastavy. Auta neprojedou čtyřkilometrovou alejí minimálně do 15. února, a to od odbočky ze silnice 13 na Albrechtickém kopci. Jde o úsek, který se v zimě neudržuje, na silnici jsou závěje a ze stromů obalených silnou vrstvou sněhu a ledu se odlamují i velké větve.

V Libereckém kraji je dnes ráno oblačno až zataženo, místy se sněhovými přeháňkami, které v nižších polohách přecházejí ve sníh s deštěm. Hlavní tahy jsou většinou holé a mokré, ve vyšších polohách se zbytky sněhu, které mohou klouzat. Teploty se pohybují od minus tří do pěti stupňů, na Českolipsku fouká silný nárazový vítr, v horách zatím jen mírný. Teploty podle meteorologů vystoupají maximálně k pěti stupňům, přeháněk bude s postupem dne přibývat a vítr bude zesilovat. V nárazech může přesáhnout i 70 kilometrů v hodině.

čtk