Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká nemocnice nemohla testovat na COVID-19, výpadek naštěstí trval jen hodiny

30. 03. 2020 | 14:39

AKTUALIZOVÁNO: Krajská nemocnice v Liberci dnes na několik hodin pozastavila testování pacientů na COVID-19. Důvodem byl nedostatek odběrových sad pro testování. ČTK to dnes řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář. "Výpadek trval zhruba dvě až tři hodiny," uvedl Řičář.

knlDrivein1
archivní foto

Původně očekával, že bez odběrových sad budou déle. "Podařilo se nám je získat od jednoho z našich dodavatelů, nebylo to z dodávky od státu," dodal. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová uvedla, že největší nemocnici v Libereckém kraji dnes vypomohli také, i když její zásobování nemají na starost. "Ministerstvo zdravotnictví dnes operativně poslalo do nemocnice Liberec 500 kusů odběrových sad a také 1600 respirátorů FFP3," sdělila ČTK.

V liberecké nemocnici provedou podle mluvčího v pracovních dnech na 200 testů denně, o víkendu to byla zhruba polovina. Na nedostatek odběrových setů si Liberecký kraj stěžoval už minulý týden. Náměstek hejtmana Přemysl Sobotka (ODS) to tehdy označil za selhání centrální distribuce.

Hejtman Martin Půta (SLK) dnes po zasedání krizového štábu Libereckého kraje uvedl, že minulý týden nedostatek odběrových setů pomohla vyřešit policie. "Poskytla krajské nemocnici svoje sety na odběr DNA od pachatelů tak, aby se mohlo odebírat," uvedl. Podle něj o potřebě zajistit větší množství odběrových setů a dalších prostředků informovali dnes členy vlády při videokonferenci. "Protože bez možnosti odebírat vzorky u těch, u kterých to potřebujeme, se samozřejmě schopnost toho systému řešit problematická místa poněkud snižuje," dodal.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes v reakci na twitteru uvedl, že v úterý ráno přistane v Praze na ruzyňském letišti letadlo se zásilkou 50.000 odběrových sad a budou rychle distribuovány. Ministerstvo vnitra podle něj zajišťuje další dodávky tak, aby se výpadek neopakoval.

V Libereckém kraji jde o jedno ze tří stacionárních odběrových míst, všechna jsou v nemocnicích. Další funguje od minulého pátku v Jilemnici a ode dneška v České Lípě, další by mělo být v Jablonci nad Nisou. "Je technicky připraveno, chybí tomu sety a podobně," uvedl dnes Sobotka. Odběr zajišťují také posádky dvou sanitek. Celkově zatím bylo v Libereckém kraji testováno 1063 lidí. Odběry se provádějí jen lidem, u nichž to doporučí hygienici nebo lékaři.

Karanténu nařídili hygienici v Libereckém kraji u 39 lidí, další stovky jich jsou v karanténě nařízené praktickými lékaři. K dnešním 18:30 bylo v kraji na COVID-19 pozitivně testováno 90 lidí. Nejvíc nakažených je na Liberecku, naopak nejlépe je na tom Českolipsko se čtyřmi prokázanými nemocnými.

čtk