Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Některé strany lídry pro krajské volby ještě nevybraly, sněmy musely odložit kvůli pandemii koronaviru

24. 05. 2020 | 6:17

Některé strany lídry pro krajské volby v Libereckém kraji ještě nevybraly, sněmy musely odložit kvůli pandemii koronaviru. Do předvolební kampaně vloží strany řádově stovky tisíc až miliony korun, vyplývá z ankety ČTK.

Odložený volební sněm má před sebou uskupení Starostové pro Liberecký kraj, které před čtyřmi lety volby v kraji vyhrálo. Zda bude v čele kandidátky hejtman Martin Půta, se rozhodne 29. května. Kampaň chtějí starostové zahájit v září. "Teď na to není doba. Počítáme i s kontaktní kampaní, ale uvidíme, zda bude možná, co nám umožní situace kolem koronaviru," uvedl Půta. Předpokládá, že se s kampaní vejdou do stanového limitu sedmi milionů.

Sociální demokraté budou kandidátku vybírat první červnový týden, sněm se měl původně konat již v březnu. "Myslím, že kampaň zahájíme hned po konferenci. Kontaktní určitě vynechat nechceme, to zkrátka patří k naší práci," uvedl náměstek hejtmana a člen krajského výboru ČSSD Pavel Svoboda. Podle něj zatím nerozhodli, kolik do kampaně vloží peněz.

Znám není ani lídr SPD. Krajský předseda SPD Radovan Vích uvedl, že ho bude schvalovat předsednictvo strany příští týden v úterý. Do konce května podle něj také představí i kampaň, pro všechny kraje má podle Vícha SPD vyčleněno 20 milionů korun.

Hnutí ANO do podzimních voleb zřejmě znovu povede současná Půtova náměstkyně a starostka České Lípy Jitka Volfová. Upozornila ale na to, že kandidátka ještě není definitivně potvrzena. Kampaň ANO zřejmě zahájí až v září. "Vyplyne z toho, zda budou ještě nějaká omezení. Chystáme billboardy, online kampaň, a když to půjde, tak i kontaktní," uvedla. Rozpočet kampaně se podle ní teprve tvoří.

Ostatní parlamentní strany už mají o lídrovi jasno. ODS dala znovu důvěru starostovi Frýdlantu Danu Ramzerovi. Kampaň za 1,2 milionu korun zahájí v srpnu. "Bude offine, online, kontaktní," uvedl Ramzer.

Komunisty povede stejně jako před čtyřmi lety záchranář a bývalý poslanec Stanislav Mackovík. "Do kampaně dáme velmi malou částku, když porovnám, že starostové za letošní rok dají do reklamy 14 milionů za kraj," uvedl Mackovík v narážce na peníze kraje určené na PR a mediální propagaci. Podle něj KSČM vydá maximálně statisíce.

Kandidátku pro krajské volby v Libereckém kraji poprvé sestavili i Piráti, jejichž lídrem bude turnovský radní Zbyněk Miklík. Společnou kandidátní listinu budou mít KDU-ČSL a TOP 09, lídrem je vedoucí CHKO Český ráj Jiří Klápště. Kampaň podle něj už zahájili, zatím přes internet. "Zásadní ale je, abychom se potkávali s lidmi, protože jsme nový subjekt," uvedl Klápště. Odhaduje, že kampaň je vyjde na stovky tisíc Kč.

Pod hlavičkou Pro KRAJinu se na volby chystají Zelení, lídrem bude krajský zastupitel za Změnu pro Liberecký kraj Josef Šedlbauer. Do kampaně podle něj vynaloží přes milion korun a zahájili ji už před rokem besedami či přednáškami, které přerušila koronavirová pandemie. "Chceme v tom pokračovat. Už na červen máme naplánovaná čtyři pět setkání," uvedl.

V posledních krajských volbách vybírali voliči v Libereckém kraji z 19 kandidátek. Do zastupitelstva se dostali lidé ze sedmi, což bylo nejvíc v dosavadní historii kraje. Volby vyhráli starostové s výrazným náskokem, hlas jim dala téměř třetina voličů a v zastupitelstvu mají 18 míst z 45. Druhé bylo ANO s devíti mandáty, třetí komunisté. Za nimi skončily ČSSD, ODS, Změna pro Liberecký kraj a Koalice SPD a SPO. Kraji vládne koalice starostů s ANO, ČSSD a ODS, dohromady má 35 křesel.

čtk