Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nové stacionární odběrové místo pro pacienty s podezřením na koronavirus začalo fungovat v Jilemnici, připraveni jsou také v České Lípě a Jablonci

26. 03. 2020 | 17:29

Již nějaký čas funguje odběrové místo pro pacienty, jež jsou podezřelí z nakažení koronavirem, v areálu Krajské nemocnice v Liberci. Dnes zahájilo provoz odběrové místo v Masarykově nemocnici v Jilemnici, které bude fungovat denně včetně víkendu od 9 do 11 hodin.

korona testování Sanita
Ilustrační foto

Pokud to bude potřeba, provozní dobu prodloužíme,“ doplnil MUDr. Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro resort zdravotnictví.

Na odběry jsou také připraveny Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa a Nemocnice s poliklinikou Jablonec nad Nisou. „Zatím nám chybějí testy a ochranné pomůcky. Jakmile budou, začnou odběrová místa fungovat,“ přiblížil Sobotka.

Tyto odběrové centrály jsou určeny pro pacienty, jimž nákazu indikovali všeobecný praktický lékař nebo praktický lékař pro děti a dorost,  popřípadě ošetřující lékař poskytovatele lůžkové péče, epidemiolog KHS či ambulantní specialista – pneumolog.

V Liberci a Jilemnici, kde jsou odběrová místa nyní v provozu, se jedná o venkovní stany. Provoz funguje následovně: pacient může přijet autem do odběrového místa v areálu nemocnice a zaparkovat ve stanu, do kterého za ním přijde zdravotník v ochranném obleku. Ten otevřeným okénkem odebere biologický vzorek, předá jej k laboratornímu vyšetření a pacient může odjet. Dochází tím k úspoře času a také minimalizaci případných rizik. Odběrová místa jsou v areálech nemocnic označena jasnými směrovkami.

LK/Jan Mikulička