Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Silničáři od 11:00 na základě výstrahy ČHMÚ uzavřeli pro nákladní dopravu silnici z Tanvaldu na Harrachov 

30. 11. 2021 | 12:24

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji dnes připadlo několik centimetrů sněhu, problémy měly hlavně kamiony ve stoupání. Na několika místech v kraji průjezd vozidel komplikovaly také nehody. Nedaleko Železného Brodu museli hasiči jednoho člověka vyprošťovat po střetu dvou vozidel. Na základě výstrahy meteorologů (ČHMÚ) je od 11:00 pro vozidla nad 3,5 tuny uzavřená silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Omezení by mělo trvat do dnešní půlnoci, řekl dnes ČTK Eduard Bark, provozní technik společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací v kraji na starosti.

nehoda zima hzs lk FFbjMPNWUAYWQMJ
Foto: HZS LK

Problémy v kraji mohou mít podle něj řidiči zejména v horských oblastech, odpoledne v nižších polohách sněžení přecházelo v déšť. "Vršky hor jsou stále problematické. Takže na I/10 na Harrachov leží rozbředlá vrstva sněhu, který připadává. Sjízdnost tam je zhoršená a je třeba dbát zvýšené opatrnosti. To platí i pro inertní úseky," dodal Bark. Srážky podle něj ale nebyly tak vydatné, jak meteorologové předpovídali. "Říkali nám až tři centimetry za hodinu, což se nenaplnilo," dodal. Podle údajů z meteorologických stanic dnes v horách mohlo připadnout do deseti centimetrů sněhu.

Pro nákladní auta nad šest tun je od pondělí v důsledku předchozího sněžení uzavřená na Liberecku silnice III. třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo, řidiči kamionů musí po silnici I/13 přes Frýdlant. Ne všichni to ale dnes respektovali a jeden kamion v kopci odpoledne uvízl a zablokoval na několik hodin jeden pruh.

Kamiony měly dnes problémy i v dalších částech kraje, například ve stoupání silnice 286 u Lomnice nad Popelkou. Silnici od Sklenařic na Vysoké nad Jizerou odpoledne částečně zablokoval kamion uvízlý v zatáčce kopce, jiný kamion dopoledne částečně blokoval provoz na silnici 260 u Tuháně na Českolipsku a další kamion uvízl na silnici ve stoupání na Ještěd ze strany od Českého Dubu. Mezi Zásadou a Loužnicí na Jablonecku ráno zapadl autobus. Na několika místech v kraji průjezd vozidel komplikovaly nehody. Asi nejvážnější se stala na silnici 10 nedaleko Železného Brodu, kde se střetla dvě auta a jednu osobu museli vyprošťovat hasiči. Jeden člověk utrpěl při nehodě lehké zranění. "Kvůli mechanismu nehody byl pacient převezen na traumacentrum do Liberce," řekl ČTK krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

Policisté odpoledne řešili i střet osobního auta a vlaku na nechráněném železničním přejezdu bez světelné signalizace u Lomnice nad Popelkou. "Nehoda se obešla bez zranění," řekl mluvčí policie Vojtěch Robovský.

čtk