Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

12 sociálních bytů v Orlí ulici vyjde městskou kasu na 35,5 milionu bez DPH, zúžení kvůli vyčnívajícímu domu zůstane

10. 01. 2020 | 12:19

Liberec zachová a opraví v Orlí ulici v historické části dolního centra zchátralý několikapatrový dům, který vybočuje ze zástavby a zasahuje do vozovky. V zúžení se nevyhnou dvě protijedoucí auta. Podle primátora města Jaroslava Zámečníka (SLK) při rozhodování vedení města, zda dům zachovat, převážila jeho historická hodnota. Postavený byl v roce 1843.

LBorliulice2
Foto: Artur Irma

Podle Zámečníka jde o takzvaně vrostlý dům. "Byl vystavěn bez urbanistických regulací, jenom tak, jak se zvykově v 19. a 18. století stavělo. Takže to je jeden z pozůstatků, v té lokalitě, této historické kulturní zástavby," uvedl primátor. Takových podle něj v oblasti moc není, v rámci renovace domu se proto plánuje i obnova zdobných prvků na fasádě.

Radnice prověří, jaké dopravní řešení bude nejlepší pro Orlí ulici, v níž se nachází i speciální základní škola. Jednou z variant je zachování současného stavu s výhybnou. "Dále je možné udělat blokovou smyčku z hlediska jednosměrného provozu," uvedl architekt města Jiří Janďourek.

Foto: Artur Irma

Zchátralý dům se musí staticky zajistit a čeká ho kompletní rekonstrukce. Bude v něm 12 sociálních bytů s regulovaným nájmem. Oprava by měla začít ještě letos. Radnice nyní hledá firmu, která ji provede. Cena by neměla překročit 35,5 milionu korun bez daně. Radní Petr Židek (ODS) si ale myslí, že výsledná cena z veřejné soutěže bude o miliony korun nižší kvůli zvoleným kritériím. Podmínkou jsou tři stavby za pět milionů korun za posledních pět let, což podle radního splní i malé firmy, jež staví rodinné domy. "Myslím, že takové malé firmy tyto věci umí," dodal Židek.

Opravu domu bude město částečně hradit z evropské dotace, podle Zámečníka by měli získat asi 20 milionů korun. Primátor očekává, že navíc získají v dalších letech od státu dalších deset milionů jako vyrovnávací platbu za to, že 27 let půjde o byty s regulovaným nájmem.

čtk