Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

28. říjen: Sváteční koncert Divadla F. X. Šaldy nabídne klenoty sborové tvorby

25. 10. 2023 | 12:25

Operní soubor v Liberci uvádí cyklus symfonických koncertů, v nichž se v průběhu sezony představuje především orchestr opery. Ten si ke spoluúčinkování pravidelně zve přední české sólisty a uvádí především hudbu symfonickou nebo sólové koncerty. Pro první koncert letošní výroční sezony, kdy Divadlo F. X. Šaldy slaví 140 let od svého založení, se vedení opery rozhodlo vystoupit z pomyslných zajetých kolejí.

divadlo foto LK
Ilustrační foto

A tak se zrodila myšlenka na samostatný koncert operního sboru, který se publiku představí hned ve dvou rovinách. Tou první je výběr nejslavnějších sborových scén české i světové operní a operetní literatury. Druhou rovinou je pak sborová literatura, jejíž dramaturgie vsadila na naše nejvýznamnější skladatele – Dvořáka, Martinů a Lukáše.

„Náš operní sbor, dlouhodobě známý schopností v nevelkém počtu kvalitně interpretovat nejkomplikovanější hudební kusy světové literatury, připravil pro své publikum slavnostní koncert. Ten je mimořádný svým celovečerním charakterem, stejně jako velmi lákavým repertoárem. Nechybí v něm pochopitelně proslulé kusy, např. z oper Sedlák kavalír, Evžen Oněgin, Nabucco, Rusalka, La Traviata, Rigoletto, ale posluchači si vyslechnou také mistrovské kompozice klasického českého sborového repertoáru,“ říká člen sboru DFXŠ Jiří B. Sturz, který se v průběhu koncertu taktéž zhostí průvodního slova.

Tímto hudebním svátkem soubor současně představí také nového sbormistra Tadeáše Tulacha. „Příležitost nastudovat a dirigovat velký sborový koncert jako jeden z mých prvních sbormistrovských projektů v Divadle F. X. Šaldy je pro mě velkou výzvou, zodpovědností a hlavně radostí,“ říká sbormistr. „Sborová tvorba mě provází od malička. Jako dítě jsem prošel hned několika sbory, kde jsem dostával možnost prezentovat se i sólově. Častokrát jsem se tak dostal do kontaktu s tvorbou Zdeňka Lukáše, od kterého na koncertě provedeme Missu brevis ve verzi pro smíšený sbor. Nejvíce se však těším na přídavek, který jsme pro posluchače připravili, ale který samozřejmě neprozradím. Mohu ale říci, že snad žádného posluchače nenechá sedět v klidu,“ dodává s úsměvem.

Mimo slavných operních a operetních sborových výstupů jsou na repertoár zařazeny skladby českých autorů, které se stanou oslavou dne, kdy si připomínáme vznik samostatného československého státu. Posluchači budou moci vyslechnout výběr z Moravských dvojzpěvů Antonína Dvořáka v úpravě Leoše Janáčka, dále kantátu Bohuslava Martinů Mikeš z hor a oblíbenou Missa brevis Zdeňka Lukáše. Kromě sboru se představí sólisté Radka Černíková, Dušan Růžička, instrumentalisté a celý program na klavír doprovodí Oleksandra Saltykova.

„Naši milí diváci, chtěl bych vás pozvat na speciální koncert, který patří našemu skvělému sboru a který připravuje náš sbormistr Tadeáš Tulach,“ zve na koncert Dušan Růžička. „Určitě se máte na co těšit. Mimo operní repertoár zazní na koncertě i kantáta Mikeš z hor od Bohuslava Martinů, ve které zpívám tenorové sólo. Již v mladí jsem si zamiloval kantátu Otvírání studánek také od Martinů, která pro mě byla svátkem při dvanáctiletém působení v Kühnově dětském sboru. Mikeš z hor má k Otvírání studánek hodně blízko a je neméně působivý! Těším se na shledání s Vámi v Šaldově divadle.

Na koncert, který rozhodně slibuje nevšední umělecký zážitek, Vás srdečně zveme ve slavnostní den, v sobotu 28. 10. od 19h do Šaldova divadla v Liberci.

Zdeněk Lukáš, Antonín Dvořák, Bohuslav Martinů aj.
SBOROVÝ KONCERT

Sbormistr TADEÁŠ TULACH I SBOR DFXŠ

Sólisté DUŠAN RŮŽIČKA – tenor

RADKA ČERNÍKOVÁ – soprán

Spoluúčinkují MARCELA MIKOLÁŠKOVÁ – housle

OLESJA VOLIČKOVÁ – housle

IŠTVÁN MATEJČA – viola

OLEXANDRA SALTYKOVA – klavír

Sólové výstupy NAZARIJ FEDYTNYK

IEVGENII GUNKO

JANA POKORNÁ

DUŠAN RŮŽIČKA

Průvodní slovo JIŘÍ B. STURZ

Milé pozvání přijala i liberecká pamětnice paní Jaruše Glosová.

Program

Zdeněk Lukáš: Missa brevis, op. 176

Antonín Dvořák: Moravské dvojzpěvy, op. 20 (v úpravě Leoše Janáčka)

Bohuslav Martinů: Mikeš z hor, H 375

Sborové výstupy z oper: Evžen Oněgin, Rusalka, Její pastorkyňa, Rigoletto, La traviata, Nabucco, operety Netopýr a dalších

Šaldovo divadlo
Premiéra 28. října 2023

TZ/Lenka Dandová