Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bazén v Liberci otevřel po 75 dnech, přes den velké fronty nebyly. Už se může i do sauny

25. 05. 2020 | 12:07

AKTUALIZOVÁNO: Nepříliš velký byl zájem o městský plavecký stadion v Liberci, který dnes po 75 dnech obnovil provoz. Jeho nucené uzavření si vyžádala vládní opatření, jež měla zamezit šíření koronaviru. Jsme tak maximálně na 30 procentech obvyklé denní návštěvy, řekl ČTK vpodvečer provozovatel městského bazénu Jan Švec.

sauna
ilustrační foto

"Zájem byl vlažný. Asi to chvíli potrvá, než se lidi zase naučí nebo si mezi sebou řeknou, že to je v pohodě," uvedl Švec. Sám považuje pravidla pro provoz nastavená ministerstvem zdravotnictví za strašná. "Klienti by neměli mít roušky, jen když plavou, když jsou ve vířivkách a na tobogánech," řekl dnes ČTK. Prakticky to podle něj vypadá tak, že každý návštěvník bazénu po převléknutí v šatně musí s rouškou přes ústa a nos sejít o patro níže do sprch, bez roušky se osprchuje, znovu nasadí, jde s ní několik metrů k bazénu, kde ji odloží a skočí či vleze bez ní do vody. "Hrůza, absolutní," řekl Švec. Návštěvníci bazénu toto nařízení ale dnes moc nerespektovali. "Dokážete si představit, že se vysprchuji a mokrýma rukama si dám rouškou na mokrý obličej? Anebo, že to takto udělám, když vylezu mokrý z bazénu," řekl ČTK jeden z návštěvníků Petr Pivoňka.

Podmínkou je také udržování 1,5metrových rozestupů ve vířivkách či sauně, navíc najednou může být v bazénu maximálně 300 lidí. "To je pro nás naštěstí normální návštěvnost. Já se domnívám, že lidé budou i trochu opatrní, takže to nepřekročíme. Podle šatnářek poznáme, kolik máme lidí, a když by to přelezlo, tak zastavíme šatnu i pokladnu," uvedl provozovatel. Dnes ale byly najednou v bazénu řádově desítky lidí. Maximální kapacita šaten je 900 míst. Podle Švece to vyřešili tím, že vyřadili klíče od skříněk. "Takže se šatnářky nemohou splést," dodal.

Bazén se dnes otevřel už v 7:00 pro držitele permanentek. "Nebyli jsme překvapeni, že těch našich 30 až 40 permanentkářů se sešlo v sedm, všichni se na to těšili, my se těšili na ně," řekl Švec. Pro běžné návštěvníky se bazén otevřel v 10:00. Mezi prvními byl František Heinrich z Varnsdorfu. "Už mi to chybělo. Začal jsem chodit do bazénu, že jsem měl problémy s pohybovým ústrojím a bazén mi hodně pomáhá," řekl dnes ČTK. Do sauny vyrazila Ivana Frühbauerová z Liberce. "Přišla jsem dříve, protože jsem si myslela, že tady bude fronta, a pokud je omezený počet lidí, tak jsem si říkala, aby mě nevyhodili. Jinak obvykle chodím od půl jedné," řekla.

Ve frontě dnes také čekali držitelé permanentek, provozovatel bazénu se rozhodl platnost všech prodloužit o 75 dnů, co byl areál uzavřený. "I když podle právníků bychom nemuseli, ale vážíme si klientů, kteří nám dávají peníze dopředu," uvedl Švec. Provozovateli bazénu po dobu nucené uzavírky pomohlo naopak město. "Pochopilo, že jsme na tom špatně, a po celou dobu uzávěry bazénu nám platilo stoprocentní náklady na média, na vodu, prostě všechny náklady, které jsou nezbytné, i když není provoz," dodal Švec. Zastupitelé města pro bazén schválili tři miliony korun.

čtk