Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Benefiční aukce Nadace Euronisa letos vynesla pro potřebné rekordních 1,255 milionu korun

23. 11. 2022 | 17:10

Benefiční aukce Nadace Euronisa vynesla na pomoc potřebným v Libereckém kraji a Šluknovském výběžku rekordních 1,255 milionu korun. Aukce se v sobotu konala pošestadvacáté a v minulosti se přes milion výtěžek dostal jenom třikrát, naposledy před krizí v roce 2007, řekl dnes ČTK projektový manažer Jiří Helis.

penízeNew
ilustrační foto

Letošní výtěžek aukce překonal dosavadní rekord z roku 2001 o 150.000 korun. Vydražit se podařilo většinu ze 180 nabízených děl od 139 výtvarníků.

Po dvou ročnících, které se mohly kvůli koronavirové pandemii konat pouze on-line, se aukce opět vrátila do Oblastní galerie. Současně to byla první aukce, která se konala paralelně v sále a na internetu. Sál se na celkové částce podílel 650.000 Kč. "Nejdražším vydraženým dílem byl akvarel Stanislava Kolíbala s názvem Dva kruhy a půlkruh z roku 2022. Z vyvolávací ceny 45.000 Kč se konečná cena vyšplhala na 120.000 Kč. Kupec se aukce účastnil v sále," doplnil Helis.

Dalšími velmi úspěšnými položkami byl autorský tisk Jana Kalába, Sonoma, který se z vyvolávací ceny 5000 korun dostal až na 41.000 Kč. Dílo již tradičního dárce Pasty Onera, Tupac se prodalo za 61.000 korun, když vyvolávací cena byla o 6000 korun nižší. Za stejnou cenu se vydražil akryl na desce od Vladimíra Houdka, který nadaci letos podpořil poprvé. "Nejúspěšnější skleněnou plastikou byla Katedrála od Tomáše Hlavičky, o kterou se svedl velmi urputný boj mezi dražícími na internetu a v sále. Z 30.000 korun se dostala na 72.000," dodal Helis.

"Benefiční aukce vynesly od roku 1997 i s letošní aukcí již téměř 19 milionů korun. Ze 180 letošních položek zůstalo nevydraženo 28. Nevydražená díla je ještě možné zakoupit za vyvolávací cenu na www.pragueauctions.cz," řekl projektový manažer nadace. O rozdělení peněz bude podle něj rozhodovat příští týden správní rada, organizace pomáhající postiženým nebo sociálně slabým by je měly dostat ještě letos.

Křesťanská nadace Euronisa vznikla v roce 1995 z podnětu libereckého Sboru Jednoty bratrské. Působí v české části Euroregionu Nisa, zahrnující čtyři okresy Libereckého kraje a Šluknovský výběžek. S 53 miliony korun nadačního jmění patří do třicítky největších nadací v zemi. Od svého založení rozdělila přes 38 milionů korun a podpořila bezmála 360 organizací. Finanční prostředky nadace získává nejen z výnosů nadačního jmění, ale i z darů firem a jednotlivců a z benefičních akcí. Pomáhá také veřejná sbírka "Pozvedněte slabé!“, jejímž patronem je herec Jiří Lábus.

čtk