Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Blok F vysokoškolských kolejí musí být do pátku vyklizen, studenti skončí na přistýlkách nebo privátech

16. 03. 2022 | 8:42

Jak už jsme informovali včera, uvolní Technická univerzita v Liberci  pro ubytování válečných uprchlíků z Ukrajiny budovu F v areálu kolejí na Harcově. Jde o jednu ze šesti budov, které v Liberci slouží k ubytování vysokoškoláků. Ti se musí sestěhovat do zbylých pěti budov, přesunout se na priváty k přátelům, nebo dojíždět z domova.

Vškolejehighline-projekt-harcov-slackline-contest-liberec-2015
Archivní foto jedné z budov VŠ koleje Harcov. Z dob, kdy se tu studenti i bavili a neřešili ani pandemii, ani válku.

Univerzita už k ubytování uprchlíků poskytla dvě patra budovy bývalých vysokoškolských kolejí ve Vesci. Ze stovky míst je tam už obsazena polovina, řekl ČTK mluvčí univerzity Radek Pirkl.

O uvolnění míst pro uprchlíky požádal v rámci nouzového stavu univerzitu hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). "Jsme v krizové situaci a je potřeba hledat všechny potřebné rezervy. Vím, že to přináší našim studentům komplikace, avšak lidem prchajícím před válkou je potřeba pomoci. Netušil jsem, že bezprostředně po několika vlnách pandemie budu muset znovu žádat naše studenty o shovívavost, trpělivost a solidaritu v souvislosti s další závažnou krizí," řekl rektor univerzity Miroslav Brzezina.

Vysokoškolské koleje v Liberci v minulosti opakovaně vítězily v elektronickém hlasování o nejlepší vysokoškolskou kolej roku. Areál prošel před více než deseti lety nákladnou rekonstrukcí u příležitosti šampionátu v lyžování v roce 2009 a škola do jeho modernizace dál investuje. Areál nabízí ubytování hotelového typu většinou ve dvou nebo třílůžkových pokojích s vlastním zázemím a kuchyňkou. K dispozici je tam 2552 lůžek, díky výsuvným lůžkům je celková kapacita 3084 míst. Ubytovat je tam možné i lidi s omezenou pohyblivostí.

Vedení univerzity požádalo studenty, kteří se mohou svého místa na kolejích v bloku F vzdát a do školy například dojíždět, aby tak učinili. Ostatní se z nařízení rektora musí přestěhovat jinam. Mohou se přistěhovat ke svým kamarádům a spolužákům na jiném bloku kolejí, případně jim ubytovací služba přistýlku na jiném místě přidělí. "Blok F chceme uvolnit do pátku 18. března tak, aby od pondělí 21. března byl podle přání krajského krizového štábu připraven pro případné ubytování uprchlíků," doplnil Pirkl. K dispozici by tam podle něj mělo být včetně přistýlek až 284 míst.

čtk