Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Budovu Skloexportu zatím Liberec od státu nezíská, město musí počkat, až se budova stane tzv. zbytnou a pro stát nepotřebnou

12. 07. 2019 | 21:00

Bývalé rozlehlé sídlo Skloexportu v Liberci zatím krajské město od státu nezíská. Podle primátora Liberce Jaroslava Zámečníka (SLK) musejí čekat, až se budova stane takzvaně zbytnou a pro stát nepotřebnou. "Do té doby nám ji Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nemůže oficiálně nabídnout," uvedl primátor.

skloexportLepšíAR
archivní foto

Stát budovu Skloexportu v blízkosti vlakového a autobusového nádraží převzal v roce 2001. Spravuje ji Generální finanční ředitelství a využití pro ni nemá. Poslední nájemci opustili objekt v roce 2009. Pouze ve fázi záměrů zůstalo, že se do ní přestěhují zaměstnanci finančního úřadu. Město chce sedmipodlažní kancelářskou budovu využít pro své úředníky.

Aby budovu mohla radnice získat, musí se podle Zámečníka nejprve dořešit další působení liberecké pobočky finančního úřadu. Ta sídlí na ulici 1. máje v pronajaté budově nedaleko Skloexportu. "Vlastník této budovy dal nabídku Generálnímu finančnímu ředitelství, že mu ji prodá za 220 milionů korun," uvedl Zámečník. Pokud by tuto budovu stát koupil, definitivně by podle primátora padla varianta se stěhováním finančního úřadu a pro stát by se tak Skloexport stal zbytným majetkem. Ve prospěch koupě pronajímané budovy hovoří cena, bylo by to asi levnější než oprava Skloexportu. "Podle odhadu, který si nechalo Generální finanční ředitelství udělat, by je komplexní oprava Skloexportu stála 450 milionů," řekl liberecký primátor.

archivní foto: MML

Za optimistickou variantu považuje Zámečník, že peníze na nákup pronajímané budovy se podaří najít v rozpočtu ministerstva financí už pro příští rok. Liberec to chce podle primátora podpořit zpracováním záměru budoucího využití Skloexportu. Po dokončení ho předloží ministerstvu financí, aby ho ujistilo, že tato budova nebude pro stát žádnou zátěží a že má město o ni eminentní zájem. Radnice plánuje, že by objekt opravovala postupně a část prostor komerčně pronajímala. Někdejší sídlo Skloexportu s dvěma podzemními a pěti nadzemními podlažími bylo postavené v letech 1928 až 1930 pro daňovou a celní správu. Světově proslulý exportér českého skla ho získal v době komunistického režimu, firma zkrachovala ve druhé polovině 90. let.

čtk