Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Centrum urgentní medicíny postaví sdružení firem "Společnost pro nemocnici Liberec SYNER – Metrostav DIZ - GEOSAN GROUP"

10. 01. 2023 | 10:10

AKTUALIZOVÁNO: Krajská nemocnice v Liberci za výstavbu centra urgentní péče zaplatí 3,146 miliardy korun bez daně. Jde o vítěznou nabídku z opakovaného výběrového řízení, kterou podalo konsorcium tří firem tvořené firmami Syner, Metrostav DIZ a Geosan Group. Výstavba by měla začít letos na jaře a potrvá přes tři roky. Novináře o tom dnes informovali zástupci nemocnice i akcionářů. Největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji vlastní kraj a města Liberec, Turnov a Frýdlant.

CUMVizualizace01-hq
Centrum urgentní medicíny zakomponované do nynějšího areálu KNL, vizualizace.

Krajská nemocnice Liberec dnes na tiskové konferenci oznámila vítěze veřejné zakázky na dodavatele stavby Centra urgentní medicíny. Vítězem veřejné zakázky se stalo sdružení firem „Společnost pro nemocnici Liberec SYNER – Metrostav DIZ - GEOSAN GROUP“ s nabídkovou cenou 3,146 mld. Kč bez DPH. Nabídky podaly tři subjekty. Twitter KNL

Generální ředitel nemocnice Richard Lukáš uvedl, že rozhodnutí o výběru zhotovitele dnes nabylo právní moci a nyní začnou připravovat k podpisu smlouvu s vítězným konsorciem. "Předpokládáme, že po převzetí stanoviště a dalších nezbytných úkonech bychom měli 1. dubna zahájit fyzicky rýpáním do země," řekl Lukáš.

Zakázku tvoří výstavba dvou budov. Jako první přijde na řadu parkovací dům pro 330 aut s energetickým centrem pro celý areál nemocnice. Poté se bude stavět nemocniční pavilon, který bude mít na délku zhruba 120 metrů, na šířku asi 40 metrů a 27 metrů do výšky. Budou v něm operační sály, laboratoře i lůžková část. Výstavba by měla skončit v první polovině roku 2026, podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) jde ale jen o orientační termín. "Je to velká stavba, může se tam stát a pravděpodobně stane, že tam bude docházet k dodatkům, které budou posunovat termíny," řekl Půta.

Výstavbu centra urgentní medicíny připravuje nemocnice přes deset let, nutně ho potřebuje. Nemocnici chybí jednotný příjem i centrální laboratoře, ale také dostatečný prostor k parkování. Pro rozvoj nemocnice jde o zásadní stavbu.

Prostor, který bude zastaven novým pavilonem. Foto: Artur Irma

"Začalo se dít něco, co bude mít zásadní vliv na to, jak kvalitní nemocnice bude v příštích letech a jak bude schopná čelit výzvám, které medicína přinese v příštích desetiletích," uvedl Lukáš. Opět kritizoval stát, který se na této modernizaci nemocnice v pátém největším městě v zemi nebude podílet. "To potvrzuje, že tady existuje stále dvourychlostní zdravotnictví. Oblasti, které nemají univerzitní (fakultní) nemocnice, musejí vydávat daleko více peněz na to, aby udržely své zdravotnictví na patřičné úrovni. Aby skutečně nabízely těm svým občanům takové zdravotnictví, jaké je třeba v univerzitním městě. Je to zkrátka hanba, bojujeme s tím marně už dlouhou dobu," řekl.

Na výstavbě centra urgentní péče v Liberci se největší částkou bude podílet kraj, vydá skoro 2,1 miliardy korun. Zbývající tři akcionáři podle Půty přidají zhruba 180 milionů korun a zbytek, včetně nákladů na pořízení vybavení, zaplatí nemocnice. Její podíl se ale ještě může snížit, pokud se jí podaří získat evropskou dotaci.

Nový pavilon KNL pošle do 21. století. Foto: Artur Irma

Firmu na výstavbu urgentního centra hledala nemocnice v soutěži podruhé. Napoprvé musela výběrové řízení zrušit, protože nedostala žádnou nabídku pod maximální stanovenou cenou. Ta byla o miliardu nižší než teď, tedy 2,2 miliardy korun. Čtyři obdržené nabídky byly tehdy v rozmezí od 2,984 do 3,191 miliardy.

Limitní cenu 3,2 miliardy korun nemocnice stanovila pro druhé kolo na základě analýzy trhu. Kromě vítězného konsorcia byla těsně pod touto částkou ještě nabídka od společnosti BAK, její nabídka byla ve výši 3,199 mld. Kč. O zakázku usilovala také společnost Hochtief CZ, protože však požadovala více, než byla maximální stanovená cena, ze soutěže byla vyřazena.

Foto z dnešní tiskové konfrence: Twitter KNL

Ve vítězném konsorciu je i dceřiná firma stavební firmy Metrostav, které loni v červnu vrchní soud zakázal v souvislosti s takzvanou druhou větví korupční kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha na tři roky účast ve veřejných soutěžích. To by ale na zahájení výstavby urgentního centra nemělo mít vliv. Liberecký kraj si loni u jiné zakázky, kterou firmě Metrostav DIZ přidělil, ověřoval, zda se na ni zákaz vztahuje a podle výkladu jeho právníků se této společnosti zákaz netýká.

čtk

Proč je projekt nové nemocnice nezbytný vysvětlil už dříve generální ředitel Krajské nemocnice Liberec

"Krajská nemocnice Liberec při svém rozvoji již před delší dobou dospěla do situace, kdy nastal konflikt jejího obsahu a její formy. Další prosperita tohoto zdravotnického zařízení nyní závisí na tom, zda se podaří dále ho rozvíjet systematicky, moderně a efektivně. Projekt, který připravujeme, řeší velkou část toho, na co tu denně narážíme. Jde o tři hlavní okruhy problémů. Jednak je to absence některých provozů a opatření. Jako příklad slouží to, že potřebujeme moderní, kapacitní, nízkoprahový urgentní příjem. Velmi naléhavě ovšem také potřebujeme zlepšit dostupnost naší nemocnice pro hromadnou a také individuální dopravu. Další skupinu obtíží tvoří to, že jsme nuceni řadu potřeb a problémů řešit improvizacemi, což je nadále neúnosné. Třetí oblast těžkostí představuje roztříštěnost a stísněnost našich provozů. Využíváme celkem 38 budov, a přesto není kam umisťovat nové technologie. Podmínky pro uskutečnění těchto představ jsou v podstatě unikátní, protože vzniklo porozumění mezi nemocnicí, regionálními politiky a veřejností. Držme projektu pěsti, aby tato příležitost nebyla zmařena," uvedl již dříve k potřebě postavit novou část krajské nemocnice MUDr. Richard Lukáš, PhD., generální ředitel Krajské nemocnice Liberec a předseda představenstva.

lo