Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Cenu, již jsme získali, patří všem, kteří pomohli, píše spolek G300, autor oceněného projektu Liberec 89, sametová revoluce

02. 04. 2020 | 10:33

Kulturní počin za rok 2019 zná od minulého týdne své vítěze. Vítězem kategorie o nejlepší kulturní počin se stal komponovaný projekt Liberec 89, sametová revoluce, který k 30. výročí listopadových událostí realizoval spolek G300. Ten poslal k otištění tyto řádky:

Listopad
Foto: Artur Irma

Velmi nás potěšila zpráva, že náš Spolek G300 se svým komponovaným projektem Liberec 89, Sametová revoluce se stal vítězem soutěže Kulturní počin 2019. Příprava tohoto projektu trvala déle než jeden rok, byla opravdu velmi náročná a bez celé řady spolupracovníků by se nikdy nedala uskutečnit. Touto cestou všem, kdo se podíleli na tomto projektu, chceme poděkovat. Bez těchto lidí by projekt nikdy nemohl v takové šíři a kvalitě vzniknout. Celá akce se dá shrnout do tří částí.

Jako první vznikla kniha Liberec 89, Sametová revoluce, která přináší základní přehled listopadových událostí z pera historika Jaroslava Pažouta. Druhou část knihy tvoří sedmnáct osobních příběhů 17. Listopadu známých i méně známých osobností liberecké Sametové revoluce, jak je z jejich vyprávění zaznamenala Jana Patková.

Foto: Milan Drahoňovský

Nedílnou součástí je bohatá fotodokumentace libereckých fotografů Milana Drahoňovského, Petra Šimra a Jana Škváry. Jejich fotografie tvořily podstatnou část výstavy. Na grafické podobě se podílely studenti SÚPŠ v Jablonci nad Nisou – Markéta Fialová a Evelína Valášková.

Druhá a asi nejviditelnější část projektu byla výstava na Náměstí Dr. E. Beneše, kde odvedla neskutečný kus práce Střední škola Kateřinky v čele s ředitelem Václavem Tichým. Ztvárnění výstavy se vybíralo z návrhů studentů této školy a rozhodování bylo opravdu těžké. Každý student odevzdal jedinečné pojetí a ztvárnění událostí Listopadu 89. Nakonec jsme vybrali návrh bratří Devátých, pod vedením architektky Ludmily Pražákové. Výstava vznikla v dílnách školy v Kateřinkách pod vedením mistrů truhlářů. Při konečné instalaci na náměstí pomáhali i vojáci liberecké posádky.

Třetí částí byla komponovaná koláž Divadla F. X. Šaldy. Zde poděkování patří režisérce Lindě Keprtové, ředitelce Jarmile Lefko a celému kolektivu z divadla, který se na představení podílel. O vynikající hudební doprovod se zasloužil Marek Ottl a taneční část obstarala taneční skupina Takt, v choreografii Nikol Lukešové a Jana Kopáčika. Veškeré filmové záběry pořídil a zpracoval Václav Krákora, večerem provázela Markéta Tallerová a Hanuš Bor. Mezi další zajímavosti patřilo vystoupení Legendární kapely Solomon Bob. Jelikož o představení byl velký zájem a všichni se divadla nevešli, byl ještě zrealizování asi první přímý přenos z divadla na velkoplošnou obrazovku na náměstí. Záznam z tohoto představení můžete shlédnout Youtube – 17 zastavení Listopadu Liberec, kde to umístila firma 321akce, která celý přenos realizovala.

Celý projekt pro nás byl velkou výzvou, protože jsme ho chtěli realizovat s mladými lidmi, studenty a z lidmi z Liberecka, byla to jejich revoluce.

Cenu, kterou jsme získali patří vám všem, kteří jste nám pomohli.

Ještě jednou děkujeme.

Spolek G300