Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

České akademické hry se po deseti letech vracejí na Technickou univerzitu. Komplex sportovních hal čeká zátěžová zkouška

15. 03. 2024 | 5:00

Přesně po 10 letech se vrací pořádání Českých akademických her (ČAH) na Technickou univerzitu v Liberci. Na tři desítky univerzitních týmů budou soutěžit ve dnech 24.–28. června 2024 v 21 sportovních odvětvích. Libereckými nadějemi na medaile jsou mimo jiné fotbalisté, florbalisté, ženský i mužský tým volejbalu nebo reprezentantky v plážovém volejbalu či šermu.

TULhalaharcov 1irma
Nová univerzitní sportovní hala na archivním snímku. Foto Artur Irma

„Na Českých akademických hrách spolu sice univerzity soupeří o cenné body a kovy, ale atmosféra je těch několik dní velmi přátelská a stmelující. Skvělé sportovní výkony ocení a uznají nakonec i soupeři. Alespoň tak si to pamatuji z roku 2014, kdy jsme ČAH hostili na Technické univerzitě v Liberci naposledy,“ říká rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina a dodává:

„Je skvělé, že na nás vyšlo pořádání her právě letos, protože jsme jen před pár měsíci otevřeli kompletně zrekonstruované a zmodernizované sportovní haly. Díky akademickým hrám jim dopřejeme pořádnou zátěžovou zkoušku. Univerzitní sportovci a sportovkyně z celé republiky podají v červnu maximální výkony, my zas uděláme maximum pro to, aby se ČAH 2024 vydařily a aby si u nás v Liberci tento svátek sportu náležitě vychutnali a užili.“

Technická univerzita v Liberci.

Pomyslnou štafetu v podobě zástavy her převzal prorektor TUL Pavel Satrapa od rektora olomoucké univerzity Martina Procházky již v září loňského roku, nyní v březnu následoval podpis memoranda o spolupráci při pořádání her s Českou asociací univerzitního sportu (ČAUS).

Memorandum podepsali rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina a za ČAUS předsedkyně Ivana Ertlová. U podpisu byli také Aleš Suchomel, děkan Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL (FP), pod níž spadá katedra tělesné výchovy a sportu, dále generální sekretář ČAUS Ladislav Vladyka a Jan Charousek, vedoucí Akademického sportovního centra TUL a zároveň předseda organizačního výboru Českých akademických her 2024.

„Sportovní klání na domácí půdě je to nejlepší, co může sportovec zažít. V roce 2014, kdy byly ČAH v Liberci naposledy, získala TUL 15 medailí a v roce 2007 vybojovali studenti TUL před domácím publikem dokonce 44 medailí. Máme tedy na co navazovat. Ale bez ohledu na výsledky jde především o velký akademický sportovní svátek a vzpomínku na atmosféru soutěží si ponesou naše studentky a studenti možná po celý život. Jsem rád, že to budou moci zažít, protože další hry budeme hostit pravděpodobně opět až za řadu let,“ říká Aleš Suchomel, děkan FP TUL.

Podpis memoranda na golfové Ypsilonce.

V memorandu je potvrzeno 21 sportů – 9 týmových a 12 individuálních. Chybět bude házená, protože ve stejném termínu se koná akademické mistrovství světa v házené ve Španělsku, kde budou český akademický sport reprezentovat družstva mužů i žen. Po velmi dlouhé době ale přibyl šplh na laně.

„Zařadili jsme ho naprosto záměrně, protože letos je to právě 100 let od legendárního úspěchu českého reprezentanta Bedřicha Šupčíka, který v této disciplíně získal zlatou medaili na olympiádě v Paříži. Byla to tehdy první československá zlatá medaile. Osmimetrové lano sokol Bedřich Šupčík zdolal technikou bez přírazu za 7, 2 vteřiny. Jsem zvědavý, za kolik to zvládnou naši atleti po 100 letech,“ říká Jan Charousek.

Kdo za TUL nastoupí do této disciplíny, zatím není jasné. Jasné jsou ale naše medailové naděje. V kolektivních sportech je to fotbalový tým mužů, který nastoupí skoro ve stejné sestavě, v jaké vyhrál na podzim univerzitní fotbalovou ligu. Podobně tým florbalistů, který loni na Českých akademických hrách v Olomouci získal pro Technickou univerzitu v Liberci historicky první zlato v tomto sportu. A tradičně silní v posledních letech jsme ve volejbale – šanci na vítězství má tým mužů i tým žen.

„V individuálních disciplínách spoléháme na českou reprezentantku v šermu Veroniku Bieleszovou a atletku Gabrielu Vejgertovou. Obě jsou zařazeny do ministerského stipendijního programu pro studující vrcholové sportovce UNIS. Další nadějí je Jana Fixová v plážovém volejbale, která loni vyhrála mistrovství ČR v kategorii do 22 let. Tam je samozřejmě klíčová otázka, jaká spoluhráčka s ní nastoupí. Na TUL je však hned několik velmi kvalitních beachvolejbalistek. O medaile bychom chtěli bojovat i v pohybových skladbách a dalších sportech,“ vyjmenovává člen katedry tělesné výchovy a sportu FP TUL a předseda organizačního výboru Českých akademických her 2024 Jan Charousek.

Technická univerzita v Liberci.

Katedra tělesné výchovy a sportu FP TUL volí pro České akademické hry koncept „akce studentů pro studenty“. Na organizaci her se budou velmi aktivně podílet studenti ze studijního programu sport se zaměřením na zdravý životní styl, kterým budou dělat mentoring vyučující z katedry.

„ČAH pořádáme k výročí 70 let od založení TUL a i naší katedry tělesné výchovy a sportu. Zároveň tím celé republice představíme nově zrekonstruované univerzitní sportovní haly. Jejich úprava a modernizace si vyžádaly více jak 120 milionů korun, rekonstrukci jsme dokončili loni na podzim. Zázemí pro tak velkolepou akci, jako je ČAH, bude díky tomu ideální,“ říká vedoucí katedry tělesné výchovy a sportu FP TUL Lukáš Rubín a dodává: „V době konání her v samém závěru června už nebude na středních školách probíhat klasická výuka, a tak sem k nám chceme dostat i středoškoláky a středoškolačky a ukázat jim jak vrcholový sport, tak naše perfektní zázemí pro studium v oblasti sportu, tělesné výchovy a zdravého životního stylu.“

22. ročník Českých akademických her v Liberci slavnostně zahájíme v pondělí 24. června v 18.00 hodin ve sportovní hale Technické univerzity v Liberci. Součástí zahajovacího programu bude finále v pohybových skladbách.

TZ TUL/Radek Pirkl