Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

České akademické hry začaly. Účast je rekordní, registrovalo se 777 sportovkyň a sportovců. První kovy už cinkají

26. 06. 2024 | 5:00

České akademické hry po deseti letech hostí Technická univerzita v Liberci. Do Liberce přijeli soutěžit zástupci 38 vysokých škol. Jednou z největších hvězd univerzitních her bude reprezentantka v šermu Veronika Bieleszová (TUL) či plavkyně Barbora Janíčková (UPOL) a hvězdně je obsazen také plážový volejbal mužů.

tul čah Veronika Bieleszová archiv V.B (2)
ČAH, foto: archiv Veroniky Bieleszové

100 let od prvního československého olympijského zlata

Soutěžit se bude do pátku 28. června v 21 sportovních odvětvích včetně šplhu na laně. Ten organizátoři z katedry tělesné výchovy a sportu FP TUL zařadili záměrně, protože letos uplyne právě 100 let od legendárního úspěchu Bedřicha Šupčíka, který v této disciplíně získal zlatou medaili na olympiádě v Paříži. Byla to tehdy vůbec první československá zlatá medaile vybojovaná na olympiádě.

22. akademické hry zahájili rektor TUL Miroslav Brzezina, předsedkyně České asociace univerzitního sportu Ivana Ertlová, náměstek hejtmana Libereckého kraje Jan Sviták a zástupci obou ostravských univerzit, které se v tandemu pořádání ČAH ujmou příští rok. Miroslav Pacut z Ostravské univerzity a Ondřej Lampa z VŠB – Technická univerzita Ostrava převzali proto od rektora Brzeziny pomyslnou štafetu v podobě vlajky Český akademických her.

Zahájení Českých akademických her 2024 v Liberci, foto: TUL„Je to bezpochyby největší akce, kterou tady po rekonstrukci hal hostíme. Doufám, že se vám tu bude líbit a odneste si hodně zážitků. Věřím, že najdete prostor na to, abyste poznali město Liberec a případně jiná pěkná místa v našem kraji a možná pro vás budou Hry příležitostí navázat nová přátelství mezi sportovci a týmy z různých univerzit,“ řekl ve své zdravici rektor Miroslav Brzezina.

„Mám tu čest být na zahájení této největší sportovní univerzitní akce, která se v České republice koná. Velice oceňuji, že se tady na Technické univerzitě v Liberci sešel bezvadný tým, který připravil Hry v takovém rozsahu. Letos máme od časů covidu nejvyšší účast na Českých akademických hrách. Blíží se počtu dvou tisíc účastníků, z toho mám opravdu velkou radost. Je velice dobře, že sport zůstává stále velmi významný pro studenty všech vysokých škol a že sport mají rádi a provozují ho navzdory všem jiným nabídkám a lákadlům, které v dnešní době mladá generace má,“ řekla během oficiálního zahájení v hale na Harcově Ivana Ertlová, předsedkyně České asociace univerzitního sportu, pod jejíž hlavičkou se ČAH každoročně konají.

Pohybové skladby - zlatý tým z TUL, foto: TUL„Mám radost z toho, že České akademické hry podpořil také Liberecký kraj a je na místě popřát všem zúčastněným hodně štěstí, zdraví a úspěchů. Chtěl bych poděkovat také Technické univerzitě v Liberci za to, jak velkou akci uspořádala a jak touto akcí propaguje Liberecký kraj,“ řekl náměstek hejtmana Libereckého kraje pro řízení resortu dopravy Jan Sviták. Liberecký kraj se na organizaci Českých akademických her finančně podílí.

Zlaté medaile už cinkly

Po zahájení mohli hosté sledovat finále v pohybových skladbách, kde zvítězil domácí tým HighTUL Musical.

Během dneška pak do bilance TULky přibyly další cenné kovy. Dařilo se především plavkyním. Tereza Grusová získala zlato na 50 metrů znak, 2. místo na 100 metrů volným způsobem a 3. místo na 50 metrů volným způsobem. Barbora Svobodová v plavání s ploutvemi na 50 metrů skončila na 3. místě, stejné umístění si zopakovala na stometrové trati a na 200 metrů skončila druhá. Úspěšní byli i liberečtí mužští futsalisté, kteří vybojovali bronzovou medaili.

Medailové plavkyně, foto: TUL„Pro mnohé z účastnic a účastníků je to skvělá příležitost porovnat své síly se sportovci, kteří v rámci republiky působí ve vyšších soutěžích, a neměli by tak jinak šanci s nimi závodit. V tom je koncept Českých akademických her výjimečný. Máme tu i české reprezentantky a reprezentanty a skutečná esa, která mají za sebou domácí i evropská mistrovství nebo světové poháry, ale pro celou řadu sportovců bude právě účast na Českých akademických hrách vrcholem sezóny a možná i vrcholem sportovní kariéry. S organizačním týmem z naší katedry tělesné výchovy a sportu FP TUL jsme se proto snažili jim akci připravit jako nezapomenutelný sportovní svátek,“ říká Jan Charousek, předseda organizačního výboru Českých akademických her 2024, a dodává, že velký dík patří také studentkám a studentům katedry, kteří jako dobrovolníci s organizací Her pomáhají.

Další domácí naděje na medaile a další esa

V individuálních sportech chová naše univerzita velké naděje v šermu, kde máme reprezentantku z klubu SC Praha Šerm Veroniku Bieleszovou, která získala zlato na juniorském ME 2020 v chorvatské Poreči, je vítězkou Světového poháru v šermu v sezóně 2020/2021 a držitelkou bronzové medaile z mládežnické olympiády v Buenos Aires 2018.

ČAH 2024 v Liberci, Foto: TUL„Bude to moje premiéra na Českých akademických hrách, velice se těším na soutěž i atmosféru celých her a udělám maximum pro to, abych TULce vybojovala medaili,“ říká kordistka Veronika Bieleszová (22). Kvalifikace na olympijské hry v Paříži jí nevyšla, ale úspěšně zvládla všechny zkoušky 1. ročníku zdravotnického záchranáře na Fakultě zdravotnických studií TUL a směle tak vyhlíží do ročníku druhého.

„Bylo to těžké skloubit s vrcholovým sportem, protože jsem po předchozích špatných zkušenostech na střední škole nežádala o individuální studijní plán, ale zvládla jsem to,“ dodává Veronika.

Pro medaili TULce může doběhnout také atletka Gabriela Veigertová, dvojnásobná vicemistryně České republiky v půlmaratonu (2022 a 2023) a vicemistryně ČR do 22 let na dráze v běhu na 5000 m z roku 2022 a bronzová medailistka z mistrovství ČR v dlouhém horském běhu z roku 2022. Obě jsou zařazeny do ministerského stipendijního programu pro studující vrcholové sportovce UNIS.

ČAH 2024 v Liberci, Foto: TULV kolektivních sportech letos chová TUL medailové naděje ve fotbalu mužů a florbale mužů a v ženském i mužském volejbale. Slibné šance na medaile máme podle Jana Charouska i v dalších sportech.

České reprezentanty a reprezentantky vyslaly i další univerzity. Do vody jabloneckého bazénu se například noří čerstvá vicemistryně Evropy z Bělehradu na 100 metrů volným způsobem Barbora Janíčková, jež studuje Univerzitu Palackého v Olomouci, a hvězdně obsazený je také například turnaj beachvolejbalu mužů.

Výsledky, fotky a harmonogram ČAH 2024

TUL/Radek Pirkl a Adam Pluhař