Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Chtěl si ukrást deset litrů ředidla za tři tisíce, způsobil ale v Severochemě škodu za 140 milionů. Soud začíná

30. 10. 2019 | 6:13

V Liberci by měl dnes začít soud s mužem, který je obžalován z obecného ohrožení kvůli předloňskému požáru v liberecké firmě Severochema. Soud měl začít už na začátku září, líčení ale bylo kvůli nemoci obhájce zrušeno.

soudSeverochema1irma
Foto: Artur Irma

V případu je obžalovaný bývalý zaměstnanec chemičky, který podle policie způsobil požár při pokusu ukrást chemikálii zhruba za 3000 korun. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí dva roky až osm let vězení. Severochema vyčíslila škody způsobené požárem i následnou odstávkou provozu zhruba na 140 milionů korun.

Podle policie požár vznikl, když si obžalovaný chtěl napustit do kanystru ředidlo. Vznikl při tom elektrostatický výboj a způsobil mohutný požár. Oheň se 29. května 2017 rychle šířil a provázely ho četné výbuchy sudů naplněných chemikáliemi. Požár zasáhl sklad hořlavých kapalin a část výroby. Záchranná služba odvezla z areálu jednoho lehce popáleného člověk, zraněn byl i jeden z hasičů. Na místě zasahovalo okolo 120 hasičů a byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Policie evakuovala z továrny a jejího okolí 50 lidí.

archivní foto Artur Irma

Severochema vyčíslila škody způsobené požárem i následnou odstávkou provozu na zhruba 140 milionů korun, podle policie mužovo počínání nezpůsobilo tak velkou škodu. "Krádeží chemikálie v hodnotě necelých 3000 korun způsobil škodu velkého rozsahu na majetku podniku, a to bezmála 30 milionů korun. K tomu vydal cizí majetek v nebezpečí škody v hodnotě přes 40 milionů korun," uvedla letos na jaře mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Oheň se na jaře před dvěma lety rychle šířil a provázely ho četné výbuchy sudů naplněných chemikáliemi. Požár zasáhl sklad hořlavých kapalin a také část výroby. Záchranná služba odvezla z areálu jednoho lehce popáleného člověka, který se nadýchal zplodin. Zraněn byl i jeden z hasičů. Z továrny a jejího okolí evakuovala policie 50 lidí. Na místě zasahovalo okolo 120 hasičů, 26 hasičských jednotek a byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu.

čtk

archivní foto Artur Irma