Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Čtyři výstavy a dvě instalace spojené s festivalem skla Crystal Valley Week jsou stále k vidění v Liberci

19. 09. 2023 | 5:00

V Liberci mohou příznivci skla stále ještě navštívit čtyři výstavy a dvě sklářské instalace, které připomínají festival skla Crystal Valley Week. Na přelomu srpna a září tento festival, který byl na 16 místech po Liberci, navštívilo během týdne přes 20.000 lidí. V tiskové zprávě o tom dnes za organizátory festivalu informovala Lucie Fürstová.

sklo pošta CAWcCgCp
Výstava v kavárně Pošta, foto: Ondřej Rea

Na konci tohoto týdne skončí dvě výstavy, které jsou v neorokokové kavárně Pošta v horním centru města. "V první, nazvané trefně NAHUTI, svou tvorbu představuje pětice českých sklářů navíc s jejich potomky, kteří pokračují v rodinné tradici. V druhém případě jde o multimediální instalaci Pocta filmu Glass Onion. Ta vzdává hold sklářské tvorbě pro detektivní příběh Riana Johnsona Glass Onion: A Knives Out Mystery z produkce Netflix," uvedla Fürstová.

Výstava v kavárně Pošta, foto: Ondřej ReaDo neděle potrvá i výstava Shluky/Clusters v Malé výstavní síni, která je naproti radnici na náměstí Dr. E. Beneše. "Představuje skleněné skulptury plné vnitřního napětí, které vytvořila sklářská výtvarnice Vendulka Prchalová. Autorka spolu s kurátorem Michalem Vaníčkem pracovala s celým prostorem městské galerie. Vytvořila tam zcela novou atmosféru, které dává ještě víc vyniknout jejím surrealistickým taveným plastikám," řekla Fürstová.

Výstava v kavárně Pošta, foto: Ondřej ReaPoslední dostupná výstava je v galerii Ahoj Nazdar Čau ve Frýdlantské ulici na venkovní zdi kina Varšava. "Sklářské výtvarnice Eva Nováková a Irena Czepcová připravily pro dvě vitríny výstavního prostoru volnou prezentaci své dosavadní tvorby," uvedla Fürstová.

Botanická zahrada, foto: Artur IrmaDo 16. října budou v parku nově zrekonstruovaného Liebiegova paláce instalace tří sklářských škol z regionu. "Ve výšce mezi korunami stromů se třpytí rozměrný objekt Křídla, který vznikl v rámci festivalu Lustrfest ve Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově. Lustrovými ověsy společnosti Preciosa ho dozdobili sami návštěvníci šenovského festivalu skla. Na dalším stromě můžou příchozí obdivovat instalaci železnobrodské sklářské školy nazvanou Plody z ráje," řekla Fürstová.

Botanická zahrada, foto: Artur IrmaDruhý ročník týdenního sklářského festivalu Crystal Valley Week připomíná i část velké výstavy Flora & Glass v botanické zahrady. "Křehké sklo společnosti Crystalex je umístěno nejen ve skleněných vitrínách, ale i přímo mezi zelení v pavilonech. Zůstalo ale jen tam, kde zahradníkům nepřekáží v péči o rostliny," dodala Fürstová.

čtk