Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Děti to roztočily v iQVÝZVĚ. Vyráběly kouzelné hůlky i hmyzáky z PET lahví 

22. 05. 2022 | 18:02

V libereckém science centru iQLANDIA vyhlásili vítěze druhého ročníku dětské soutěže iQVÝZVA. Ta ve své online podobě navazuje na tradici kreativní soutěže Veselý stroj. Absolutními vítězkami se letos staly Michaela Hercíková (12) a Anežka Tichá (12).

iq Vítězky iQVÝZVY Michaela Hercíková a Anežka Tichá
Vítězky iQVÝZVY Michaela Hercíková a Anežka Tichá

V rámci iQVÝZVY děti do 15 let přicházely se svým kreativním zpracováním úkolů v jednotlivých čtyřech kolech. V průběhu několika měsíců tak účastníci tvořili kouzelnickou hůlku, dokreslovali robota, který by pomáhal světu, měli cokoli roztočit a natočit to, a také vyráběli hmyz z PET lahve. „Chceme v dětech probudit kreativitu a dostat je na chvíli od počítačů, tabletů a telefonů. I letos nám udělala radost spousta krásných soutěžních příspěvků od dětí, které soutěžily samostatně nebo v týmech po maximálně 5 dětech,“ říká Jiří Vojtěch, manažer projektu iQVÝZVA.

Základních kol letošní iQVÝZVY se zúčastnilo zhruba 200 dětí. Z každého kola vzešli vítězové z hlasování veřejnosti i odborné poroty. Ve velkém finále pak odborná porota z 24 vítězů jednotlivých kol vybrala absolutní vítěze. Letos se vítězkami iQVÝZVY staly dvě dvanáctileté slečny Michaela Hercíková a Anežka Tichá, které si získaly porotu svým videem na téma „roztoč to“ i roborybou, která pomáhá čistit oceány. Kromě deskových her a dalších cen od partnerů si vítězky odnesly i chytré telefony.

Vítězové iQVÝZVY 2022Slavnostního vyhlášení, které proběhlo v pátek 20. května v liberecké iQLANDII se zúčastnil i náměstek hejtmana Libereckého kraje Dan Ramzer. „Tato soutěž má dlouholetou tradici a já jsem za to moc rád, protože v dětech podněcuje nejenom fantazii, ale také tvůrčí myšlení,“ vysvětlil Dan Ramzer. iQVÝZVA je jedním z projektů libereckého science centra, které se snaží hravou formou o popularizaci vědy a méně oblíbených oblastí, jako je matematika, fyzika nebo chemie. „iQLANDIA je naším dlouholetým partnerem, a to jak v propagaci vědy, inovací a vzdělávání. Jsem nesmírně rád, že je iQLANDIA jakýmsi centrem pro povznášení inteligence nejen v rámci Libereckého kraje, ale také celé České republiky,“ dodává Ramzer.

TZ/Veronika Slavíková