Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Divadla, včetně libereckého Šaldova, opět podpořila druhou kariéru tanečnic a tanečníků

29. 01. 2024 | 20:02

Benefiční představení s názvem Vstupenka, která pomáhá českému tanci, se v závěru loňského roku konala v šesti českých a moravských divadlech. Baletní soubory Národního divadla v Praze, Národního divadla v Brně, Moravského divadla Olomouc, Divadla F. X. Šaldy v Liberci, Jihočeského divadla v Českých Budějovicích a Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni vybraly jedno z předvánočních představení, na které bylo možné zakoupit vstupenku, navýšenou o částku 50 až 200 Kč.

baletILustr
archivní ilustrační foto

Takto vybranou částku využije Nadační fond pro taneční kariéru k podpoře tanečnic a tanečníků. Vstupenku si zakoupilo celkem 3602 diváků, kteří tak přispěli částkou 331 350 Kč na podporu Nadačního fondu pro taneční kariéru, který se věnuje tanečním profesionálkám a profesonálům.

Taneční kariéra je specifická a v mnoha ohledech extrémně náročná. Je také krátká, průměrně se tanečníci a tanečnice loučí s jevištěm v 35 letech, tedy v době, kdy se v jiných profesích teprve začíná odehrávat kariérní vzestup. Profesní změně v tanci se tým nadačního fondu věnuje především. Nabízí informace, poradenství, koučing, organizuje vzdělávací workshopy a semináře. Věnuje se také výzkumům, advokacii a šíření informací o profesních a sociálních podmínkách tanečnic a tanečníků.

O benefiční akci Vstupenka, která pomáhá českému tanci:

Benefice se poprvé konala v roce 2016 ve spolupráci s baletními soubory Národního divadla v Praze, Národního divadla v Brně, Divadla F. X. Šaldy v Liberci, Jihočeského divadla v Českých Budějovicích a Divadla J. K Tyla v Plzni.

Celkový výtěžek akce v roce 2016 činil 208 000 korun, přičemž tanečníky zakoupením vstupenky podpořilo přes 2000 diváků.

V roce 2018 se benefice zúčastnilo 5 divadel: Národní divadlo v Praze, Národní divadlo v Brně, Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích, Divadlo F. X. Šaldy v Liberci a Divadlo J. K. Tyla v Plzni. V létě roku 2019 se do benefic zapojilo I Moravské divadlo Olomouc s Balet Gala.

Celkový výtěžek akce v letech 2018 a 2019 činil 230 050 z téměř 3000 zakoupených vstupenek.

Nadační fond pro taneční kariéru (NFTK) vznikl v roce 2015 a je jedinou organizací v České republice, která aktivně podporuje umělkyně a umělce z oblasti tance, pohybového divadla a cirkusu, pro které je aktuálním tématem změna či ukončení kariéry. Poskytuje informace, vzdělává a zprostředkovává služby, které jim zajistí adekvátní podmínky v období profesní změny. Organizuje setkání ke sdílení dobré praxe a šíření informací o problematice druhé kariéry na konzervatořích. V roce 2018 fond za svou činnost obdržel prestižní ocenění PEARLE*. NFTK je členem mezinárodní sítě IOTPD (International Organization for the Transition of Professional Dancers).

TZ/Aneta Brejchová, manažerka projektu