Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do dnů otevřených center pro léčbu migrény se zapojil i  Liberec. Lze přijít i bez doporučení neurologa

27. 09. 2022 | 10:17

Lidé trpící migrénou, kterých je v Česku okolo milionu, mohou přijít zdarma konzultovat svůj stav se specialisty. Po úspěšné červnové vlně se na podzim do Dnů otevřených center zapojí i Krajská nemocnice Liberec. Cílem je zlepšit povědomí o specializované péči a nabídnout možnost individuální konzultace s odborníkem z centra.

migrenaILustr
ilustrační foto

Běžně se lidé s migrénou dostanou do centra pouze na doporučení svých neurologů. Součástí akce bude představení pacientské organizace Migréna-help. Ta dlouhodobě upozorňuje na to, jak zásadní negativní vliv má migréna na životy lidí.1

V úspěšné červnové vlně se otevřely brány dvou specializovaných center pro léčbu bolestí hlavy ve FN Motol v Praze a v Nemocnici Strakonice. Na podzim se ve druhé vlně zapojí Nemocnice České Budějovice a Krajská nemocnice Liberec. Účastníci mohou po seznámení s odborníky využít také osobní konzultaci – zdarma a bez předchozího objednání.

pozvánka

„Ve specializovaných centrech se obvykle zaměřujeme na pomoc lidem se středně těžkou až těžkou migrénou, právě proto se k nám pacienti bez žádanky běžně nedostanou. Během Dne otevřeného centra ale nabízíme konzultaci všem, a to bez předchozího objednání. Dnes díky dostupné moderní léčbě dokážeme pomoci i dříve špatně léčitelným pacientům. Na tomto přátelském setkání se představí také pacientská organizace Migréna-help a psycholožka,“ říká MUDr. Markéta Sykáčková, neuroložka ze specializovaného centra pro diagnózu a léčbu bolestí hlavy Krajské nemocnice Liberec.

Centrum pro léčbu migrény otevře své dveře 19. 10. 2022 v 15:00

Den otevřeného centra proběhne 19. října v Krajské nemocnici Liberec (Pavilon P, přednáškový sál, Husova 10, Liberec). Akce odstartuje v 15:00 představením lékařky, která vysvětlí, jak funguje péče ve specializovaném centru. Pokračovat bude seznámením s aktivitami pacientské organizace Migréna-Help a tipy psychologa, jak mluvit o migréně s blízkými.

Na závěr si mohou účastníci popovídat v bezpečném prostředí s lidmi, které trápí stejné obtíže. Od 15:00 do 18:00 bude možná individuální konzultace s odborníky přímo na místě. Akce má za cíl propojit pacienty se specialisty, kteří jim dokážou pomoci. Detailní program najdete na www.omigrene.cz.

Podpora pacientské organizace Migréna-help

„Řada lidí migréně podřizuje celý život. Paralyzující bolesti jim brání v pracovním i osobním životě. Mají často pocit, že jsou v tom sami. Ale tak to být nemusí – z mé zkušenosti opravdu pomáhá sdílení a podpora. Na Dnech otevřených center si popovídáme o možnostech pomoci a podpory, které jako pacientská organizace nabízíme – sociální poradnu, kruhy sdílení, psychoterapii a další,“ doplňuje Rýza Blažejovská, zakladatelka pacientské organizace Migréna-help.

Sdílení pomáhá, říká psycholožka

Migréna může výrazně omezit každodenní život, a člověka tak často izoluje.1 „Je velmi obtížné poslouchat, že své onemocnění přeháníte, nebo dokonce simulujete. A to se lidem s migrénou ještě stále děje. Popovídat si s někým, kdo s migrénou prožívá něco podobného jako vy a dokáže si dobře představit, čím procházíte, může opravdu pomoci. I to nabízejí Dny otevřených center – bezpečný prostor promluvit si s lidmi, kteří mají podobnou zkušenost a řeší stejné těžkosti a výzvy. Velkou inspirací i úlevou může být pozitivní příběh člověka, který našel vhodnou léčbu a díky tomu žije naplno i s migrénou. Nebo dokonce už i bez ní,“ dodává psycholožka Tereza Blažejovská z Národního ústavu duševního zdraví, specialistka na destigmatizaci. 

Správná léčba může změnit život

Migréna je závažné neurologické onemocnění a život s ní je boj. Bývá často zlehčováno, a proto lidé s migrénou svou nemoc skrývají a bojí se vyhledat odbornou pomoc. V České republice ale existuje rozsáhlý systém specializované péče, který nabízí tu nejmodernější terapii.

„V centrech pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy se soustředíme především na komplikovanější případy migrén. K dispozici máme i cílenou preventivní léčbu, která dokáže pomoci mnohdy i lidem, u kterých běžná terapie selhává. Center je v České republice dnes již více než třicet,“ dodává neuroložka Markéta Sykáčková. Více informací o celé akci se dozvíte na webové stránce www.omigrene.cz. Přijďte na Dny otevřených center pro léčbu migrény a vstupte do světa, kde migréna nevládne.

Migréna 

Migréna je závažné neurologické onemocnění, kterým trpí každý desátý.2 Dokáže sebrat až jeden pracovní měsíc ročně.3,4 Pulzující bolest hlavy doprovází série dalších příznaků, které mohou pacienta zcela paralyzovat a vyřadit z běžného života. Nejčastěji se jedná o nevolnost, citlivost na světlo a zvuky, komplexní únavu a zvracení.5 Je zásadní, aby lidé s migrénou byli v péči odborníka, který dokáže migrénu správně diagnostikovat a nabídnout jim nejvhodnější léčbu. K dispozici je dnes již cílená akutní i preventivní léčba.6

TZ/Kristýna Hudeová