Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do tramvají a autobusů se opět bude moci nastupovat všemi dveřmi. S výjimkou nočních spojů

22. 11. 2019 | 7:07

První prosincový den se opět otevřou k nástupu pro cestující městské hromadné dopravy v Liberci všechny dvěře autobusů a tramvají. Omezený nástup předními dveřmi bude limitován časem pouze od 00:00 hodin do 04:00 hodin.

TramvajTerminalNew2
archivní foto

První prosincový den se opět otevřou k nástupu pro cestující městské hromadné dopravy v Liberci všechny dvěře autobusů a tramvají. Omezený nástup předními dveřmi bude limitován časem pouze od 00:00 hodin do 04:00 hodin.

K tomuto kroku přistupuje vedení dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou na základě zjištění a dlouhodobých průzkumů na některých frekventovaných spojích městské dopravy.

Nástup všemi dveřmi v liberecké MHD by měl být pro cestující ve večerních hodinách s určitostí konfortnější a rychlejší. Součastně s tím by se měla eliminovat některá zpoždění a zároveň bude zajištěna lepší návaznost spojů.

„Problémy jsme evidovali převážně ve večerních hodinách na spojích zajíždějících do průmyslové zóny. Hromadný nástup cestujících končících ve směnách způsoboval zpoždění autobusů, které se přenášelo do návaznosti dalších spojů městské dopravy s odjezdem z Fügnerovy ulice,“ upřesnill místopředseda představenstva Martin Pabiška, MBA .

Do 30. listopadu 2019 budou cestující stále ještě nastupovat do autobusů a tramvají po 20:00 hodině pouze předními dveřmi, tak jak určují smluvní přepravní podmínky.

K omezení nástupu na jedny dveře u řidiče bylo historicky přistoupeno od roku 2001. Tehdy byla jako první linka s upraveným nástupem předními dvěřmi tramvajová linka číslo 11 mezi Libercem a a Jabloncem nad Nisou. Důvodem opatření byl neustálý nárůst černých pasažérů. Postupně pak do roku 2005 se nástup do vozidel pouze dvěřmi rozšířil také na ostatní linky MHD provozované dopravním podnikem. Omezení mělo zabránil v nástupu nejen černým pasažérům, ale hlavně osobám obtěžujícím svým chováním ostatní cestující nebo lidem, kteří vozidlo poškozovali a znečišťovali.

DPMLJ/Martina Poršová