Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dopravní napojení k nákupnímu centru Géčko v Liberci by měl vylepšit nový odbočovací pruh

07. 09. 2022 | 12:12

Dopravní napojení průmyslové a obchodní zóny Sever v Liberci - Růžodole by měl vylepšit nový odbočovací pruh k nákupnímu centru Géčko. Usnadní průjezd ve směru od kruhových objezdů zvaných sněhulák pod rychlostní silnicí ke kruhovému objezdu "nahoře" u nákupní zóny. Ve špičkách tam auta stávají v několikasetmetrové frontě. Výstavba odbočovacího pruhu ze Sousedské ulice je plánovaná na příští rok. Novináře o tom dnes informoval náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

kruhak3TOP
Ilustrační foto

Výstavbu odbočovacího pruhu podle náměstka zaplatí majitel Géčka, radnice se bude podílet zhruba milionem korun, které vydá na opravu kruhového objezdu u nákupního centra. "Dohodli jsme se na koordinaci, kdy Géčko za svoje peníze vybuduje nový bypass, nájezd, ale samozřejmě protože to částečně vede po městských pozemcích, tak město se zavázalo koordinovat a udělat celoplošnou opravu kruhového objezdu tak, aby to bylo v jeden čas, na jednu uzavírku, na jednu záruku," řekl Šolc.

Nový odbočovací pruh povede ve směru od sněhuláka k nákupnímu centru, aniž by řidiči jedoucí do Géčka museli jet až k hornímu kruhovému objezdu. Tam, po vybudování tohoto pruhu, by měla směřovat jen vozidla jedoucí do dalších částí průmyslové a obchodní zóny. To by mělo průjezdnosti horního kruhového objezdu znatelně pomoci. Ideální by podle náměstka bylo, kdyby obdobný odbočovací pruh bylo možné vybudovat i v opačném směru. "Přestože jsme si nad tím s projektanty lámali hlavu dlouho, tak my umíme udělat nájezd na vstupu, ale nejde udělat bypass na výstupu, takže úzké hrdlo zůstane na výstupu," dodal Šolc.

Příjezd k průmyslové a obchodní zóně v Růžodole patří k nejrušnějším a hlavně nejkomplikovanějším v Liberci. Tento dopravní uzel je napojený i na průtah městem a denně tudy projedou tisíce automobilů. Kolony jsou tam na denním pořádku. Roky se mluví o tom, že je potřeba vybudovat druhé dopravní napojení, město ho ale začne stavět zřejmě nejdřív za tři až čtyři roky. Druhé napojení zóny by mělo vést za obchodním centrem Géčko k nové čerpací stanici ve Stráži nad Nisou a tam se napojit na průtah městem, který je zároveň silnicí první třídy.

čtk