Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dopravní podnik použije k dezinfekci vozů ozon, zbaví je nejen virů a bakterií, ale i nepříjemných pachů

03. 03. 2020 | 13:36

Liberecký dopravní podnik začne kvůli koronaviru používat nově k dezinfekci svých zhruba 170 autobusů a tramvají používaných v městské hromadné dopravě ozon. Jednoduchá metoda, která se obejde bez chemikálií, je velmi účinná a zbaví vozy nejen virů a bakterií, ale i nepříjemných pachů.

tramvajUvnitřDetIL
ilustrační foto

Je výrazně účinnější než dezinfekce běžnými chemickými prostředky na bázi chloru, řekl dnes ČTK místopředseda představenstva Martin Pabiška.

"Dezinfekce prostoru ozonem trvá zhruba 60 minut a pak se musí tři až čtyři hodiny odvětrávat. Začínáme to aplikovat a pravděpodobně u toho zůstaneme i v budoucnu," doplnil. Jeden přístroj přijde podle něj zhruba na 15.000 korun, podnik musí vypsat výběrové řízení. Než ozonizéry nakoupí, vypomůže podle Pabišky najatá firma, která postupně všechny vozy podniku vyčistí. Během dvou týdnů by měly dezinfekcí projít všechny, a pak se bude dezinfekce provádět v pravidelných intervalech.

Autobusy a tramvaje dopravního podniku přepraví denně podle odhadů přes 100.000 lidí, nejen po Liberci, ale také na linkách do okolních obcí a na tramvajové lince do sousedního Jablonce nad Nisou. Riziko přenosu nejen koronaviru, ale i běžných respiračních onemocnění a chřipek je tak poměrně velké. V souvislosti s koronavirem podnik také vybavuje své zaměstnance dezinfekčními gely. "Důležitá je ale i spolupráce cestujících, kteří by měli dodržovat základní hygienická pravidla," dodal Pabiška.

Novým typem koronaviru je nejvíc postižena pevninská Čína, v Evropě testy nákazu potvrdily už ve 30 zemích. Nejpostiženější je nyní Itálie. V Česku zatím testy potvrdily onemocnění u pěti lidí. "V Libereckém kraji je v domácí karanténě deset lidí, kteří měli buď rizikový kontakt v zahraničí, nebo tak byli vyhodnoceni," řekl ČTK ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta. Všechny testy na koronavirus provedené v Libereckém kraji byly zatím podle něj negativní.

čtk