Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dopravu na průtahu Libercem zkomplikuje podzimní údržba tunelu. Uskuteční se na etapy

19. 10. 2020 | 17:19

Dopravu na průtahu Libercem zkomplikuje od čtvrtka pravidelná podzimní údržba tunelu. S omezením tam musí motoristé počítat až do neděle 25. října. Doprava pro oba směry bude svedena do jednoho tubusu, a ve špičkách se tak mohou tvořit kolony. ČTK o tom dnes informoval mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

Tunelliberecký tunelLK
archivní foto: LK

Liberecký tunel na silnici I/35 byl do provozu uveden v roce 1992, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) připravuje jeho rekonstrukci. Podle posledního sčítání tudy denně projede i více než 47.000 automobilů. Proto stavba potřebuje pravidelné čištění a údržbu.

Během čtyř dnů pracovníci vyčistí, umyjí a sanují konstrukce tunelu, které vlivem výfukových zplodin korodují, v plánu je také údržba osvětlení, doplnil vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje Jan Čáp. V průběhu omezení bude podle něj ŘSD opakovaně sledovat zatížení nosných konstrukcí tunelu pro sběr dat na projekční přípravu k rekonstrukci.

Údržba v tunelu je rozdělena na etapy. Doprava pro oba směry bude vždy svedena do jednoho tubusu. Ve čtvrtek a v pátek bude uzavřený tubus ve směru od Děčína na Prahu a v pátek od 20:00 pak bude doprava převedena do tubusu od Prahy ve směru na Děčín. Práce by podle Čápa měly skončit nejpozději do nedělních 22:00.

Na cestě z Liberce na Děčín čeká motoristy omezení také mezi Kunraticemi u Cvikova a Jablonným v Podještědí. "Důvodem je výměna obrusných vrstev vozovky, oprava propustků a odvodnění na silnici první třídy," řekl Čáp. Provoz na silnici je vždy na zhruba kilometrovém úseku sveden na polovinu vozovky a řízen semafory. Obnova se týká zhruba osmikilometrového úseku a skončit by měla do 12. prosince.

čtk