Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Druhý ročník festivalu skla Crystal Valley Week v Liberci přilákal tisíce místních i turistů

02. 09. 2023 | 18:59

Druhý ročník festivalu skla Crystal Valley Week v Liberci přilákal tisíce místních i turistů nejen z Česka, ale i Německa, Polska nebo až ze Španělska. Festival nabídl živé ukázky výroby skla přímo v centru krajského města, skleněné instalace v ulicích, výstavy, speciální křišťálový trh, světelnou show, hudbu i zábavu. Velká část programu byla zdarma, akce, kde byla nutná vstupenka, byly zcela vyprodané, řekl dnes ČTK ředitel krajského projektu na podporu cestovního ruchu Křišťálové údolí (Crystal Valley) David Pastva.

sklo křištál údolí 373728274 777831657677204 8885234548695813024 n
Foto - zdroj: Facebook/Visit Crystal Valley

Hlavní program dneškem skončil, dvě ze sedmi výstav bude ale možné navštívit až do neděle 24. září. "Jednou je instalace Vendulky Prchalové Shluky/Clusters v Malé výstavní síni, a potom je to výstava v kavárně Pošta, nebo spíš dvě výstavy. Jedna z nich je výstava NAHUTI, která představuje pětici sklářských výtvarníků, ale také jejich pokračovatelů v rámci rodin, takže většinou kombinace otec - syn nebo i dcera. A potom je to expozice, která se věnuje filmu Glass Onion a práci sklářů pro tento film, která je také v kavárně Pošta," doplnil Pastva.

Do programu se letos zapojily i sklářské školy z Jablonce nad Nisou, Železného Bodu a Kamenického Šenova, které představily práce svých studentů v nedávno dokončeném Liebiegově paláci. Smůlu měla kamenickošenovská sklářská průmyslovka, jejíž světelnou instalaci v korytě Lužické Nisy smetla ještě před zahájením festivalu bouřka provázená přívalovým deštěm. Na počasí zatím měli organizátoři trochu smůlu, loni podobně zničila bouřka křišťálový trh před radnicí.

Některé kusy vyrobené pro festival by mohly ve městě zůstat. Jedná se podle Pastvy o přesunu květiny, kterou vyrobili na jablonecké škole řemesel a služeb, do botanické zahrady. "Možná se podaří, že i venkovní instalace v zahradě Liebiegova paláce, které se velmi líbí, tam ještě zůstanou," řekl. Podobně loni zůstala skleněná instalace z festivalu ve věži Severočeského muzea, nebo sklenění plameňáci od Jiřího Pačinka v zoologické zahradě.

Druhý ročník festivalu skončil a organizátoři už přemýšlejí, co nového nabídnou za rok na třetím ročníku. "Vymýšlíme nové zajímavé lokace, přemýšlíme nad zajímavou performací, chtěli bychom pozvat i lidi ze zahraničí, umělce, kteří s věnují sklu. Chtěli bychom samozřejmě, aby většina firem nebo subjektů, umělců byli naši lokální - tady ze severu Čech, ale velmi rádi bychom tam zapojili i mezinárodní prvky. Takže už se rodí plány na příští ročník," dodal ředitel festivalu.

čtk